Kulisszatitkok a New York-i Metropolitan Operából

Programleírás

A világ leghíresebb operájának, a New York-i Metnek a kulisszatitkai magyar szemmel!

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg Csermák Zoltán: Metropolitan Opera – kulisszatitkok című kötetének bemutatóját a Bálint Házban augusztus 30-án, délután 5 órától. A rendezvényt Marton Éva operaénekesnő nyitja meg.

A világ egyik leghíresebb komolyzenei létesítményének a kívülállók számára láthatatlan, belső élete elevenedik meg Csermák Zoltán: Metropolitan Opera – kulisszatitkok című, idén megjelent kötetében, amelyben a szerző Krénusz József emlékeit dolgozta föl.

Krénusz József 1956-ban kalandos úton hagyta el Magyarországot, és az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Jóllehet New York egyik legjobb egyetemén végzett, de érdeklődését mégis az operaélet keltette fel. A Metropolitan Operába – jegyszedőként – véletlenül cseppent be, de a világ legjobb dalszínháza négy évtizedre vált otthonává.  Nézőtéri felügyelőként tizenhatezer előadásnak lehetett részese. Nyitott szemmel mozgott mind a régi, mind az új Metben, páratlan memóriájával minden részletet megjegyzett. Kiváló kapcsolatot ápolt az Operában fellépő magyar művészekkel, az itthonról érkezőket tanácsaival segítette.

Csermák Zoltán az ezredfordulón ismerkedett meg Krénusz Józseffel New Yorkban, és elbeszélései annyira megragadták, hogy visszaemlékezéseinek első csokrát 2013-ban kiadott, Negyven év a Metropolitan Operában címmel kötetben tette közzé. Ennek a könyvnek a kedvező fogadtatása nyomán döntöttek a folytatásról, amelyben híres énekesek portréját vázolták fel, különös figyelemmel a magyar művészekre.

A kömyv nemcsak a sztárokkal foglalkozik, hiszen az emlékek nyomán megjelennek a nagyváros magyar diaszpórájának ismert szereplői, vendégei, az intézmény háttéremberei, így az olvasó a kulisszák mögé is bepillanthat. A Holnap Kiadó gondozásában megjelent műnek számtalan zsidó vonatkozása van, hiszen e városban él a világon a legnagyobb zsidó diaszpóra, amelynek a művészeti életben betöltött szerepe ismert. Sajnos maga Krénusz József már nem érhette meg a második kötet bemutatóját: 2016-ban váratlanul elhunyt.

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében megrendezett könyvbemutatót Marton Éva operaénekes nyitja meg, aki mintegy száz előadásban lépett fel a Met színpadán.

Ingyenes program!

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.
Megosztás