Klezmer Királyai egy színpadon • Budapest Klezmer Band és az amerikai Grammy díjas Klezmatics együttes koncertje

09.06. kedd / Dohány utcai Zsinagóga

JEGYVÁSÁRLÁS

Dohány utcai Zsinagóga Szeptember 6. kedd • 19:00

Klezmer Királyai egy színpadon

Budapest Klezmer Band és az amerikai Grammy-Díjas Klezmatics együttes koncertje

Budapest Klezmer Band

A KLEZMER egy zenei stílusban kifejeződő “mentalitást” jelöl.  A kifejezés arámi eredetű, jelentése úgy fordítható: “az ember átlényegül énekké”.

A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége, az előadásmód egyedisége, a dallamok különös díszítése, a melódiák sajátos – olykor kesernyés, gyakran humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló hangulata. A falusi, vidéki zsidó hangszeres zenészek rendkívül játékos, olykor meditatív, improvizációs hajlammal rendelkeztek.

Az immár 1990 óta, tehát az idén már 26 éve működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Kossuth díjas Jávori Ferenc “FEGYA” komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt zenekar. 26 éves pályafutásuk során bejárták szinte az egész Földet, és a világ számos ismert koncerthelyein léptek már fel.

A Klezmatics tagjai a klezmer muzsika Grammy-Díjas szupersztárjai 30. évfordulójukat ünneplik egy világkörüli turnéval, melynek egyik állomása Budapesten a Zsidó Kulturális Fesztivál keretein belül lesz a Dohány utcai Zsinagógában, szeptember 6-án. Az 1986-ban New York-ban alapított együttes egy új fejezetet nyitott a klezmer zene történetében. A Kelet-európai zsidó hagyomány és szellemiség alapjain olyan fontos témákhoz nyúlnak, mint az emberi jogok és a fundamentalizmus-ellenesség. Változatos zenei inspirációk ötvözik zenéjüket, az arab-, afrikai-, latin és balkáni ritmusok mellett a jazz és punk zene hatásai is felfedezhetők.

Eddig 9 lemezük jelent meg, érzékeny, vad, provokatív, táncolható zenével, mindig szem előtt tartva az eredeti zenei hagyományokat.
Láthattuk már őket különböző színházi-, filmes-, televíziós- és tánc projectekben is.

David Letterman: Late Night Show-jában több millióan ismerhették meg őket. 20 különböző országban felléptek már, beleértve, az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a Central Parkban és a Carnegie Hallban is szerepeltek, Spanyolországot, Csehországot, Ausztriát és Németországot.

A zenekar 2006-ban Grammy-Díjat kapott World Music kategóriában, a Billboard listáján pedig már többször rangos helyezést értek el.

JEGYÉRTÉKESÍTÉS

A jegyek megvásárolhatók a www.zsidokulturalisfesztival.hu-n, és Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatán.

A Ticket Express jegyirodák elérhetősége:  www.tex.hu  | Telefonos ügyfélszolgálat: +36 30 505 0666

A Zsidó Kulturális Fesztivál jegyirodája a Dohány utcai zsinagóga főbejárata előtt, a Herzl téren vasárnaptól-csütörtökig 10:00 és 20:00, pénteken 10:00 és 16:30 között tart nyitva.

A Program helyszíne › Dohány utcai zsinagóga

Budapest, Dohány u. 2, 1074

A Zsinagóga bemutatása

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA
Budapest egyik legfontosabb turisztikai látványossága, a világ második legnagyobb zsinagógája a Dohány utcai zsinagóga. A gyönyörű épületet 1859-ban építették mór stílusban, 3000 fő befogadására alkalmas.
A régi zsidónegyedhez, ahol a zsinagóga is található, erősen kötődik a Holokauszt emléke. A Dohány utca határolta a zsidó gettót a II. világháború idején, és ez a fizikai tér a mai napig a magyar zsidóság szellemi-vallási központja.

Programajánló a mai napra