Mazel Tov • Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje

09.08. csütörtök / Hegedűs Gy. utcai Zsinagóga

JEGYVÁSÁRLÁS

Hegedűs Gy. utcai Zsinagóga Szeptember 8. csütörtök • 19:30

Mazel Tov

Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje

Eyal Shiloach hegedűművész Izraelben született 1963-ban. Már 13 évesen a világhírű Isaac Stern-el állt egy színpadon a Mishkenot Sha’ananim Zenei Központ megnyitóján. Később Isaac Stern meghívására az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy Michael Terry-nél (Guarneri Quartet) folytassa zenei tanulmányait. Shiloach szólistaként neves zenekarokkal állt színpadra, többek között az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, az Izraeli Rádió Zenekarával, az Izraeli Vonós Zenekarral, a Brit Nemzeti Zenekarral és a Budapesti Opera Zenekarával.

2008 óta zenei vezetője a Zefát Zenei Akadémiának, mely a zsidó és arab zenei hagyományok ápolására jött létre. Emellett zenei vezetője a Zefát Klezmer Fesztiválnak is, ahol mesterkurzust is vezet. 2010 óta tagja az Artis Piano Trio-nak, koncertjeiket Izraelben, Belgiumban és Kínában is hallhatta már a közönség.

A 11 éves KLEZMERÉSZ Együttes a zsidó folklórhoz tartozó tradicionális klezmer zene képviselője.
A klezmer zene dallamvilágában magán viseli a befogadó népek dallamait, ezért igen sokszínű. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség. Mi igyekszünk ezeket a hagyományokat követni mind a hangszerelésben (vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában. Repertoárunkban szerepelnek jiddish, héber, ladino nyelvű dalok, hangszeres darabok, valamint a legismertebb magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már … Specialitásunk a kétszólamú ének két énekesnőnkkel, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

Számos hazai és külföldi fellépéseink közül kiemelkedőnek tartjuk, hogy 2014-ben és 2015-ben részt vettünk az izraeli Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, amely egyike a világ legautentikusabb klezmer fesztiváljainak. Itt ismerkedtünk meg a kiváló hegedűművésszel, Eyal Shiloach úrral, aki sok év óta a fesztivál főszervezője.

2014-ben a Holokauszt Emlékév alkalmából összeállítottunk egy műsort, melyben bemutatjuk a zsidó tradíciókat szövegben, zenei illusztrációval a középiskolás fiataloknak. Ez azóta is folyamatosan tevékenységünk része.

Eddig két CD-t adtunk ki: Majd megvirrad már … és Mazel Tov címmel.

Célunk a zsidó folklór mind szélesebb körben és mind nagyobb mélységben történő megismertetése. Ehhez számítunk a folyamatosan bővülő hallgatóságunk szerető érdeklődésére.

Együttesünk összeállítása:

Klein Judit, Török Judit – ének
Zala Judit – hegedű
Gordon Teodóra – klarinét
Temple Roland – gitár
Temple Richárd – bőgő, mexikói gitár
Garai Péter – dobok

JEGYÉRTÉKESÍTÉS

A jegyek megvásárolhatók a www.zsidokulturalisfesztival.hu-n, és Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatán.

A Ticket Express jegyirodák elérhetősége:  www.tex.hu  | Telefonos ügyfélszolgálat: +36 30 505 0666

A Zsidó Kulturális Fesztivál jegyirodája a Dohány utcai zsinagóga főbejárata előtt, a Herzl téren vasárnaptól-csütörtökig 10:00 és 20:00, pénteken 10:00 és 16:30 között tart nyitva.

A Program helyszíne › Hedegűs Gy. utcai Zsinagóga

Budapest, Hegedűs Gyula utca 3., 1136

A Zsinagóga bemutatása

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA
A Lipótvárosi Imaegylet számára épült 1911-ben Vajda Béla tervei alapján. A tizenkilencedik század végi zsinagógaépítő hullám kitárulkozó hangnemét felváltották a visszafogott, rejtőzködő épületek. Ezek egyike volt a Hegedűs Gyula utcai is, melyet egy lakóház üzlethelyiségéből alakítottak ki. 1927-ben Baumhorn Lipót, leghíresebb zsinagógaépítészünk udvari beépítéssel bővítette a templomot. Az eklektikus stílusú utcai homlokzatot és az udvari neoreneszánszt kiegyensúlyozza Baumhorn visszafogott szecessziója. A belső tér különleges eleme a színes acél- és üvegtető, ami a korszak színház- és mozi világának felülvilágítóira emlékeztet.