Szefárd Dívák éjszakája • Falusi Mariann, Bíró Eszter, Pandzarisz Dina , Klein Judit

09.06. kedd / Hegedűs Gy. utcai Zsinagóga

JEGYVÁSÁRLÁS

Hegedűs Gy. utcai Zsinagóga Szeptember 6. kedd • 19:30

Szefárd Dívák éjszakája

Falusi Mariann, Bíró Eszter, Pandzarisz Dina , Klein Judit

A szefárd zene a spanyolországi zsidók zenéje. Erre a hívó szóra érkezik négy csodálatos hangú énekesnő erre az estére, hogy nemcsak a szefárd, hanem a zsidó zenei kultúra rendkívül színes árnyalatait bemutassa.

Falusi Mariann 1983 óta van jelen a magyar könnyűzenei élet palettáján, akkor nyerte meg a Ki Mit Tud-ot a jazz-ének kategóriában.1985-ben Fesztivált nyert Kubában, Mongóliában 1986-ban. Lang Györgyivel 1988-ban megalapítják a Pa dö dö együttest, mellyel óriási népszerűségre tesznek szert. Mariann szólópályája is töretlen, tv show-kban, zenekarával több igényes jazz műsorban is fellép. A Zsidó Kulturális Fesztiválon színes zenei múltjából fog előadni.

Bíró Eszter sokoldalú előadóművész: színész és énekes, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. Pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, majd a Mozart és Az Operaház Fantomja című musicalek, és a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, illetve a Budapest Klezmer Band énekese volt. Nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával, a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával, a new yorki Off-Off Broadway-n való fellépései, illetve elnyerte a Rovinjban számos európai ország közreműködésével megrendezésre került Blue Pearl Youth Pop Festival első helyezését. Számos lemeze jelent meg ,az Állati Zenés ABC című 2014-ben elnyerte a Fonogram díjat,melyet számtalan koncert követett itthon és külföldön egyaránt.

Pandzarisz Dina, a macedón-görög gyökerekkel is rendelkező zsidó énekesnő, a maga autentikusságában mutatja meg a szefárd muzsika lényegét. Negyedhangos hajlításai, illetve a páratlan ritmusokkal való együtt lélegzése, sajátos improvizációi teszik előadásmódját különlegessé, egyedivé. Eddig két szefárd zenei nagylemeze jelent meg a Rózsavölgyi kiadó gondozásában, a kritikusok “a szefárd zene nagyköveteként” tartják számon.

Klein Judit a zsidó zenei világ Európa-szerte koncertező autentikus művésze egyedien szuggesztív előadásmódjával vált ismertté. A világhírű Stern-Kelen-Klein kántor- és operaénekes famíliából származik.
Az ősi keleti világ atmoszférája érezhető a hangjában, sajátos motívumokkal megidézve a bibliai idők Izraelének légkörét, egyszersmind a jelenkor zsidó zenei kultúrájának, a történelmet, a napi életet elbeszélő jiddis daloknak neves előadója.

A négy különböző zsidó zenei irányzatot képviselő Dívák a világon egyedülálló módon közös produkcióval is megörvendezteti közönségét ezen a rendkívüli estén.

JEGYÉRTÉKESÍTÉS

A jegyek megvásárolhatók a www.zsidokulturalisfesztival.hu-n, és Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatán.

A Ticket Express jegyirodák elérhetősége:  www.tex.hu  | Telefonos ügyfélszolgálat: +36 30 505 0666

A Zsidó Kulturális Fesztivál jegyirodája a Dohány utcai zsinagóga főbejárata előtt, a Herzl téren vasárnaptól-csütörtökig 10:00 és 20:00, pénteken 10:00 és 16:30 között tart nyitva.

A Program helyszíne › Hedegűs Gy. utcai Zsinagóga

Budapest, Hegedűs Gyula utca 3., 1136

A Zsinagóga bemutatása

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA
A Lipótvárosi Imaegylet számára épült 1911-ben Vajda Béla tervei alapján. A tizenkilencedik század végi zsinagógaépítő hullám kitárulkozó hangnemét felváltották a visszafogott, rejtőzködő épületek. Ezek egyike volt a Hegedűs Gyula utcai is, melyet egy lakóház üzlethelyiségéből alakítottak ki. 1927-ben Baumhorn Lipót, leghíresebb zsinagógaépítészünk udvari beépítéssel bővítette a templomot. Az eklektikus stílusú utcai homlokzatot és az udvari neoreneszánszt kiegyensúlyozza Baumhorn visszafogott szecessziója. A belső tér különleges eleme a színes acél- és üvegtető, ami a korszak színház- és mozi világának felülvilágítóira emlékeztet.

Programajánló a mai napra