PROGRAMOK HELYSZÍNEI #2018

Budapest egyik legfontosabb turisztikai látványossága, a világ második legnagyobb zsinagógája a Dohány utcai zsinagóga. A gyönyörű épületet 1859-ban építették mór stílusban, 3000 fő befogadására alkalmas.

A régi zsidónegyedhez, ahol a zsinagóga is található, erősen kötődik a Holokauszt emléke. A Dohány utca határolta a zsidó gettót a II. világháború idején, és ez a fizikai tér a mai napig a magyar zsidóság szellemi-vallási központja.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA

Budapest, Dohány u. 2, 1074

A Lipótvárosi Imaegylet számára épült 1911-ben Vajda Béla tervei alapján. A tizenkilencedik század végi zsinagógaépítő hullám kitárulkozó hangnemét felváltották a visszafogott, rejtőzködő épületek. Ezek egyike volt a Hegedűs Gyula utcai is, melyet egy lakóház üzlethelyiségéből alakítottak ki. 1927-ben Baumhorn Lipót, leghíresebb zsinagógaépítészünk udvari beépítéssel bővítette a templomot. Az eklektikus stílusú utcai homlokzatot és az udvari neoreneszánszt kiegyensúlyozza Baumhorn visszafogott szecessziója. A belső tér különleges eleme a színes acél- és üvegtető, ami a korszak színház- és mozi világának felülvilágítóira emlékeztet.

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA

Budapest, Hegedűs Gyula utca 3., 1136

A Wesselényi utcában található Goldmark terem a zsidó kulturális élet fellegvárának számított a múlt század közepén. 1939 – 1944 között háromfelvonásos operák, nagyszabású előadások helyszíne volt. A zsidótörvények miatt nemcsak számtalan igen jeles művész szorult le a színpadokról, a zsidó közönség sem látogathatta a színházakat, mozikat, egyedül a Goldmark-teremben találkozhatott a kultúrával, így minden este telt ház előtt játszottak. A második világháború után a terem a hitközség és a budapesti zsidóság kulturális centruma maradt.

GOLDMARK TEREM

Budapest, Wesselényi utca 7., 1077

A 2B Galériát 2002-ben alapították a Böröcz testvérek. Tematikus kiállításaik szokatlan szempontból reflektálnak az adott felvetésekre. Témák, melyek köré kiállításaik leggyakrabban szerveződnek: emlékezet, holokauszt, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. A 2B Galéria képzőművészeti programjaival korlátokat bont le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket. A szellemi izgalom, amit témaválasztásaikkal törekszenek fenntartani, a zsidó identitás legszabadabb megélésében segítheti a művészeket és a közönséget egyaránt. A felfedezőkedv minden tevékenységükre igaz, vallják, hogy a kultúra fejlődésének egyik útja a műfajok közti átjárás megteremtésében, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálásában rejlik.

2B GALÉRIA

1092 Bp. Ráday u.47.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a hazai mozik sorában az egyedüli nemzeti intézmény, a Nemzeti Színház és az Operaház filmszakmai megfelelője. Százhúsz éves, szecessziós-mór pompájú, Europa Nostra-díjjal kitüntetett műemlék épületében a nézők a régi és az új, a hagyományos és a high-tech, a klasszikus és a kortárs találkozásának lehetnek szem- és fültanúi. Az elmúlt években a filmek mellett opera-, színház- és balettközvetítések, valamint élőzenei előadások is állandó részévé váltak kínálatunknak. Ez utóbbiak között szerepelnek évről évre a Zsidó Művészeti Napok és a Zsidó Kulturális Fesztivál eseményei, amelyeknek az Uránia rendszeresen helyet biztosít.

URÁNIA

Budapest, Rákóczi út 21, 1088

A Bálint Ház a magyar zsidó közösség otthona. Egy hely, ami összehoz. Missziónk egy aktív, nyitott és látható zsidó közösség létrehozása, amely szerves része egy szolidáris magyar társadalomnak. Találkozásokat kínálunk generációk, perspektívák között, találkozásokat önmagunkkal, zsidóságunkkal, közösségünkkel, és a társadalommal.

A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első közösségi központjaként a holokauszt óta. Azóta a budapesti zsidó közösségi élet központjaként működik. Létrehozása az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye. A szervezetek támogatásán túl a magyar származású, Londonban élő Bálint család jelentős adománnyal járult hozzá a Budapest JCC megalapításához.

BÁLINT HÁZ

Budapest, Révay u. 16, 1065

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.