100 tagú zsenizenekar a Dohányban

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében közös koncertet adott a100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band. Megtelt a hatalmas zsinagóga, zúgott-zengett a vastaps.

Strauss egyik leghíresebb művével, a Denevér-nyitánnyal kezdte fellépését a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában, amely zsúfolásig megtelt a különleges koncert alkalmából, hiszen a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar partnere ezúttal a Sabbathsong Klezmer Band volt. A folytatásban Brahms-, Csajkovszkij-, Strauss- és Kodály műveket hallhattunk olyan hihetetlen magas színvonalon, hogy az ember alig hitt a fülének: a 2014-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe bekerült, idén 32 éves 100 Tagú Cigányzenekar tagjai olyan elképesztő technikai tudás birtokában vannak, hogy a mostani produkciójukat cd-minőségben rögzíthették volna. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.

– Két aranypánt van a homlokomon, az egyik a magyarság, a másik a cigányság. Egyikről sem kívánok lemondani, hiszen mindkettő az enyém – idézte az est műsorvezetője
Péli Tamás festőművész szavait, amihez mi most annyit tennénk hozzá: a harmadik aranypánt a zsidóság lehet, hiszen az 1998-ban, egy kis budapesti zsinagógában megalakult Sabbathsong Klezmer Band ötvözi mind a három, ebben a térségben egymástól elválaszthatatlan kultúrát: a cigányt, a magyart, a zsidót.

Mint a zenekartól megtudtattuk: az együttes Deutsch László főrabbi héber nyelvoktatásának záróünnepségén indult, ahol köszönetképpen előadták kedvelt izraeli dalaikat. A főrabbi úr ekkor idézte Jesája próféta fölhívását: „Vigasztaljátok az én népemet…”, ami azóta is végigkíséri fellépéseiket.

A két zenekar égrengető sikert tartott, egyes számaik után zúgott a vastaps. Aki hasonló élményben szeretne részesülni, annak Oroszországba kell utaznia: 100 Tagú Cigányzenekar októberben kilenc napra Szibériába megy koncertezni.

K. Zs. 

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.