A nők, akiket nagyon várunk

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon a Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) együtt lép föl a Budapest Klezmer Banddel és Palya Beával augusztus 26-án este 8 órától a Dohány utcai zsinagógában. A BGKO énekesnője a spanyol Sandra Sangiao, aki olyan belefeledkezett örömmel énekel, mint a mi Palya Beánk.

Sandra Sangiao

A Barcelona Gipsy balKan Orchestrát (BGKO) még nem hallottam élőben, ezért ezt az együttest nagyon várom Budapestre. Viszonylag fiatal zenekarról van szó, amely 2012-ben alakult meg – a nevéből könnyen kikövetkeztethetően – Barcelonában. Erdetileg Barcelona Gipsy Klezmer Orchestrának nevezték magukat, a nevüket három éve változtattak meg Barcelona Gipsy balKan Orchestrára, ami jobban illik a kelet-európai, jiddis, szerb, török, cigány gyökerekből táplálkozó, népzenéből és világzenei motívumokból kevert zenéjükre. Az együttes tagjai közt van spanyol, francia, olasz és szerb, ennek köszönhetően a kelet-európain kívül számos zenei kultúra hatott a művészetükre – az pedig különösen rokonszenves, hogy ezek a különféle országokból származó zenészek éppen egy nemzetközi cigány emléknapon gyűltek össze először együtt muzsikálni.

Palya Bea

Az együttes énekesnője Sandra Sangiao, akit én magamban a spanyol Palya Beának hívok, hiszen mindkettejükből ugyanaz a varázslatos művészi és egyben női erő árad. Nézzék csak meg a Djelem Djelem vagy az Ederlezi című videóklipeket a YouTube-on! De nagyon szeretem azt is, ahogyan Sandra Sangiao a Cigani Ljubiat Pesnji című dalt előadja. A színpadon Sandra Sangiao igen ösztönösnek tűnik, pedig magasan képzett énekes – a barcelonai ESMUC-on szerzett mester fokozatot modern zene és jazz szakon. Éppen olyan belefeledkezett örömmel, ihletetten és gyönyörűen énekel, ahogyan a színpadon Palya Beát el szokta ragadni a zenei szenvedély. És micsoda ötlet, hogy ez a két különleges nő egy színpadon áll majd a Dohány zsinagógában!

Alig várom, hogy ott legyek és lássam őket.

K. Zs.


HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.