A Rock and roll közlegények bevették a szívünket

Révész Sándor, a Piramis és a Generál együttesek legendás énekese Horváth Ákos és Nagy Gergő gitárosok társaságában adott nagyszerű koncertet a Dohány utcai zsinagógában, a Zsidó Kulturális Fesztivál zárórendezvényén.

– Igyekszem mindenütt úgy állni színpadra, mintha ez lenne az első és utolsó alkalom, és legtöbbször csodálatos lélek-adó, örömsokszorozó játék kerekedik ki ebből, köztünk és a nézők között, oda és vissza, legyen szó akár szakrális, akár profán anyagi-szellemi térfogatról. Ez így lehet, hogy fellengzősen hangzik, de ha ott leszel, pontosan fogod érteni, miről beszélek – mondta nekem Révész Sándor pár héttel a Dohány utcai zsinagógában rendezett koncertje előtt, s igaza lett. A zsinagógában ott voltam a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében megtartott esten, s valóban „csodálatos lélek-adó, örömsokszorozó játék kerekedik ki” belőle.

A Piramis és a Generál együttes legendás énekese ezúttal a Rock and roll közlegények nevű formációjával adott akusztikus koncertet, amely előtt Frölich Róbert országos főrabbi tartott rövid bevezetőt. „Különleges szeretetet árad Révész Sándor zenéjéből”, mondta a főrabbi, aki az idősebb korosztálynak kedves időutazást kívánt vissza a fiatalságukba, amikor Révész dalai születtek, a fiatalabbaknak pedig Frölich Róbert azt kívánta: távozzanak ugyanolyan nagy élményekkel erről a koncertről, ahogyan annak idején például ő maga és társai távoztak a Piramis és Generál egy-egy föllépéséről.

Szerintem mindkét kívánság bejött, hiszen a zsinagóga tömött padsoraiban láttam olyan nyugdíjas korú asszonyokat, akik kissé könnyes szemmel hallgatták az 1970-es és 1980-as évek nagy rocksztárját, de olyan fiatalok is voltak szép számmal, akik egy-egy dalt együtt énekeltek Révész Sándorral. Nagyon szép és megható este lett ebből a találkozásból. Ami pedig a Rock and roll közlegények többi tagjait illeti: a két gitáros, Horváth Ákos és Nagy Gergő olyan finom ízléssel és zenei érzékenységgel nyúlt a régi dalokhoz, ami különleges árnyalatokkal gazdagította a feldolgozásokat.

K. Zs.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.