Alvilági romantika Rejtő Jenő humorával

Egy Zsidó Kulturális Fesztiválról nem maradhat ki a rejtői humor, hiszen hová is lennénk a legendás P. Howard, született Reich Jenő vérbeli pesti szellemessége nélkül? A Bob és Bobék Orchestra Rejtő Jenő művei alapján mutatja be legújabb produkcióját a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szeptember 2-án, vasárnap este 7 órától.

Az irodalmi alapművek között ott vannak a 75 éve meggyilkolt Rejtő Jenő (1905-1943) történetei és regényparódiái, akármit is tart felőlük a magas szépirodalmi ízlés. A halhatatlan Vanek úr, Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vöröskarom, Troppauer Hümér, Tuskó Hopkins és más figurák ezúttal a Bob és Bobék Orchestra előadásában kelnek életre. A Rejtő-est előbemutatóját az idei Margó Fesztivál keretében rendezték meg, az igazi premier azonban a Zsidó Kulturális Fesztiválon lesz. A produkcióban közreműködik: Bakos Bettika (ének); Dévényi Zoltán (gitár); Eged Márton (basszusgitár); Horváth Kristóf „Színész Bob” (szöveg); Oláh Edmond „Mizó” (beatbox).

A szórakoztató verses produkciók előadására létrejött formáció nem hisz az álpátosz és az ócska zenei gejlben, inkább következetes pimaszsággal rombolja a megmerevedett formákat. Repertoárjukban olyan klasszikusok szerepelnek, mint Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Petri György, Pilinszky János – és melléjük most felsorakozik Rejtő Jenő is. Az alkotók saját verseik révén idézik meg a híres rejtői alakokat ezzel a rejtői mottóval: „Az alvilágnak igenis, hogy van romantikája”.

Az estről Színész Bob, vagyis Horváth Kristóf slammer, a társulat vezetője azt mondta: számára Rejtő Jenő a gyerekkori, nagy kedvenc, úgyhogy ő maga az ő könyvein tanult meg olvasni. A mostani produkció úgy született, hogy Rejtő műveiből kiválasztották a már említett hat karaktert, és az ő regénybeli dumáikat felhasználva írtak nekik saját dalszövegeket.

A társulat a maga feladatát elvégezte hát – a mi dolgunk pedig az, hogy vasárnap menjünk el a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába, hogy végre személyesen találkozzunk Vanek úrral, Piszkos Freddel, Fülig Jimmyvel, Vöröskarommal, Troppauer Hümérrel és Tuskó Hopkins-szal. Vagyis magával Rejtő Jenővel.

Reméljük, hogy P. Howard is ott lesz.

 K. Zs.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre?

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.