Az Esthajnaltól a többi csillagig

Abszurd humorral és felejthetetlen zenei produkcióval folytatódott hétfőn a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál.

 „Eszedbe jutott már, miért hívják a zsidókat zsidónak? Elgondolkodtál már ezen a szón? Hogy miért hangzik minden nyelven ilyen rosszul? Jude, jew, észrevetted már, milyen rémes? A legtöbb nyelven milyen durva? (…) Nem lehet véletlen, hogy nem esthajnalcsillagnak hívnak minket. Vagy pillangónak, mézillatnak, hópehelynek. Szándékosan úgy van kitalálva, hogy félelmet keltsen bennünk. Színtiszta név-abúzus! Emiatt egy csomó zsidó imád félni. Meg naponta felháborodni. Életvitelszerűen. Én nem akarok.”

Ezek a sorok Rubin Eszter Bagel című regényéből valók, és a 21. Zsidó Kulturális Fesztiválon hangzottak el a Terminal Workhouse Társulat felolvasószínházi előadásán hétfőn a Goldmark teremben. Nagyon sajnálhatja, aki kihagyta, mert ez a produkció azt üzente: nyomás a könyvesboltba, ezt a könyvet el kell olvasni! Rubin Eszter abszurd humora és mély humanizmusa ugyanis magával ragadó, a szöveg pedig – a Terminal Workhouse Társulat előadásában kiderült – színpadon is működik. A produkcióban Gerlits Rékát, Kálóczi Orsolyát és Géczi Zoltánt láthattuk, Nagy Judit fuvolizátto, a dramaturg pedig Tóth Réka Ágnes volt. A színészek közül szerintem Kálóczi Orsolya volt a leghatásosabb, igaz, szerencséje volt, hiszen ő mondhatta el a leghosszabb monológot – nekünk pedig volt szerencsénk megtapsolni mindannyiukat.

Hétfő este volt egy másik kihagyhatatlan előadás is: Nógrádi Gergely és művészbarátai, avagy Csillagok koncertje a Dohány utcai zsinagógában. Nem csoda, hogy a közönség jó előre megelőlegezte a tapsot – már akkor kitört a tetszésnyilvánítás, amikor Fellegi Balázs operaénekes, a produkció műsorvezetője még csak fölkonferálta Nógrádi Gergelyt. Aki amúgy – szokás szerint – professzionálisan énekelt. Több dalt is előadott, az egyik legfelejthetetlenebb élmény az volt, hogy kivételes átéléssel és gyönyörű tónusban előadta Loius Armstrong What a wonderful world című számát, méghozzá: héberül.  Hasonlóan katartikus volt a Kossuth-díjas Sümegi Eszter, valamint – a koncerten “Európa jelenlegi legjobb baritonjának” titulált – László Boldizsár operaénekes kettőse. Többek között Goldmark Károly: Sába királynője című művéből adtak elő részletet, amelynek kapcsán Fellegi Balásztól megtudhattuk: a Magyar Állami Operaház Sümegi Eszter és László Boldizsár főszereplésével idén ősszel New Yorkban mutatja be Goldmark művét, amely a reneszánszát éli. A koncerten természetesen énekelt a hazai kántorvilág doyenje, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László, és föllépett a Dohány utcai zsinagóga kórusa is, amelynek karnagya, Lázár Zsigmond ezúttal hegedűművészi virtuozitását is megcsillantotta. Hallhattuk még Klein Judit énekesnőt,  Kardos Dániel gitárost és Kendrusz Attila trombitaművészt, az est során zongorán kísért Teszter Nelli és Neumark Zoltán zongoraművész.

Szöveg: K. Zs.
Fotók: Sz. A. 

 

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.