Balázs Fecó: a zenében nem a stílus a fontos, hanem az, hogy megérint-e

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Malek Andrea Soulistic egyik vendége Balázs Fecó lesz, a legendás Korál együttes énekese, billentyűse, aki ezen az estén először énekel duettet Malek Andreával. A koncertet a Dohány utcai zsinagógában rendezik augusztus 28-án, este 8 órától. Az estről Balázs Fecót kérdeztük.

Milyen dalokkal készül a fesztiválra?

Sportnyelven szólva egy olyan korosztályhoz tartozó “sportoló” számára, mint én, aki ötven évet eltöltött a könnyűzenében, vannak kötelező dalok. Ezeket az engem szerető közönség elvárja tőlem egy-egy fellépésen, a főbb pillérek tehát az ismert dalok lesznek. Nagy örömömre másodjára léphetek fel a Dohány utcai zsinagógában, és ezúttal öt dalt kaptam előadásra, hiszen csak közreműködő vagyok Malek Andrea koncertjén. Remélem, hogy az eltérő zenei világok a minőségben találkoznak egymással.

Számíthatunk-e valamilyen meglepetés-dalra a rendezvényen? Esetleg egy zsidó-klezmer ihletésű dal előadására?

Sajnos idő hiányában és egészségügyi okok miatt nem volt rá lehetőségem, hogy új dallal készüljek – olyannyira, hogy míg a nyolcvanas években évi négyszázhúsz koncertet adtam a zenekarommal, a Korállal és egyedül, ez a szám mostanra redukálódott havi két fellépésére. Ennek ellenére a meglepetés-dal nem marad el: életünkben először Andreával közösen elénekeljük a Maradj velem című számot.

Ó, ez szép lesz!

Remélem!

Énekesként mennyiben más a felkészülés egy olyan szakrális térben rendezendő koncertre, mint egy zsinagóga?

Nagyon sokszor fölléptem templomokban és zsinagógákban, és tudom, hogy ez mivel jár: az ember valamiképpen megváltozott érzésvilággal lép be egy ilyen helyre. Egy zenésznek alkalmazkodnia kell az ilyen helyszínhez mind a műsor programjában, mind a lelkiekben, így vagyok ezzel én is. Sokféle összetevőt vesz számításba az ember, amikor egy ilyen fellépést közreműködőként bevállal.

Mit gondol a klezmer zenéről, kedveli ezeket a tradicionális dalokat?

Én négyéves koromtól zenész akartam lenni, amit csak azért említek meg, mert rengeteg különböző zenét hallgattam. Klasszikus zenét tanultam, és ilyen esetben az ember másképpen áll hozzá a zenéhez, mint egy olyan fogyasztó, akinek életében nem volt hangszer a kezében. A stílusokban világéletemben mindenevő voltam, számomra mindegy, hogy egy zenét milyen stílusba sorolnak, nekem az a lényeg, hogy jó-e és megérint-e. Zsidó származású kollégáim és barátaim révén közelebb kerültem a klezmerhez is, és nagyon sok mindent szeretek belőle. A mostani Dohány utcai fellépésbe nem fér bele, hogy klezmert is játsszak, de ha meghívnának egy ilyen műsorra, nem zárkóznék el előle.

Végül beszéljünk pár szót Malek Andreáról! Mi az, ami legjobban megragadta a művészetében?

Andi rendelkezik azzal a művészi karizmával, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy énekesből egyéniség legyen. Nem arról beszélek, hogy valaki kristálytisztán énekeljen, hanem arról a kisugárzásról, ami megkülönbözteti az egyik énekest a másiktól. Eléggé ismerem a dolgait, hiszen a dobosom stúdiójában vette föl a lemezeit, nagyon szeretem őt, és megtiszteltetésnek éreztem, amikor az Andi felkért a közreműködésre. Ráadásul egy zseniális zenészfamília tagja: azon ritka családról van szó, amelynek tagjai nem csak tehetséges zenészek, hanem embernek is nagybetűs Emberek.

K. Zs. 

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Jegyvásárlás ide kattintva

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.