Balázs János: a zsidó fesztiválon igazi sztárparádé várható

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon föllép napjaink egyik legnépszerűbb zongoraművésze, Balázs János, aki a Budapest Jazz Orchestrával és Joanne Faulknerrel közösen a szeptember 7-én, este 8 órakor kezdődő George Gershwin-esten lép színpadra a Dohány utcai zsinagógában. A Junior Prima-, Liszt-, Gramofon-, Budapestért- és Prima Díjas zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál alapító művészeti vezetőjével, az MMA köztestületi tagjával a fesztivál kapcsán beszélgettünk.

Az ön számára mit jelent Gershwin, mi az, ami a zenéjében leginkább megragadja?

Gershwin zenéje unikális. Számomra Amerika hangjának igazi zeneköltője, aki egyesítette a klasszikus zenét a jazz-zel. A Kék Rapszódia pedig igazi csúcsalkotás, ami nem csak a közönség számára, hanem az előadónak is örömet okoz, még akkor is, ha már sokadik alkalommal adom elő.

Ha kikapcsolódásként hallgat zenét, akkor általában kiket hallgat, kik a kedvencei?

A napi 5-6 óra gyakorlás mellett sokat utazom, tanítok és szervezem a Cziffra György Fesztivált, de ha mégis van időm zenét hallgatni, akkor Cziffra, Richter, Horowitz zongorajátékát, Fritz Kreisler és Jascha Heifetz hegedűjátékát és – bármily meglepő – igényes pop- és rockzenét is hallgatok.

Szereti a jiddis dallamokat is, szokott jiddis népdalokat vagy zsidó klezmert hallgatni?

Természetesen igen. Semmihez nem hasonlítható, érzékeny dallamvilágú, színes és lelkileg igen mélyre hatoló a jiddis zene. Nagyra értékelem és olykor ismertebb melódiákra improvizálni is szoktam.

Ha alkalma lenne az idei zsidó kulturális fesztivál eseményeire elmenni, akkor mely koncertekre látogatna el, kit hallgatna szívesen? Vagyis kiket ajánlana a közönségnek és miért?

Ahogy végignéztem a programkínálatot, igazi sztárparádé várható, így mindegyik koncert nagy élmény lesz. Ha mégis ki kellene emelni párat, akkor talán a Budapest Klezmer Band koncertje lenne az egyik, hiszen ők évtizedek óta ikonikus jelenségek a zsidó zenei kultúrában, valamint a Somnakaj cigány musical, ami igazi betekintés nyer egy másik nagyon fontos kultúrába.

K. Zs.

Az esemény facebook oldala ide kattitnva ›

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.