Bangó Margit a Klezmerésszel: Kossuth-díjas buli lesz

Bangó Margit a Klezmerésszel: Kossuth-díjas buli lesz

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon közös koncertet ad a Klezmerész együttes és Bangó Margit énekesnő. A különleges előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 27-én, este 7-től – a Klezmerész együttes dobosát, Garai Pétert kérdeztük.

A koncert beharangozójában az olvasható, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében új műsorszámokat mutatnak be. Milyen szerzeményekről, dalokról van szó?

Lesznek új jiddis és szefárd dalok is. Igyekszünk a zsidó folklórból olyan számokat kiválasztani, amelyek érdekesek a közönség számára, de ritkábban, vagy egyáltalán nem szerepelnek a magyar előadók repertoárjában.

Melyek azok a sokszor játszott darabok, amelyek a legnépszerűbbek a közönség körében?

Szerencsére sok ilyen műsorszámunk van. Ezek egy részét – természetesen váltogatva – minden koncertünkön szerepeltetjük. A mostaniból sem maradnak ki. Például az Ale Brider, amit a közönséggel közösen adunk elő, vagy a Bei mir…

Mi a tapasztalatuk a közönség összetételével, azzal kapcsolatban, hogy a legfiatalabb generációkat megérinti-e a klezmer? A koncertjeiken mennyire vegyes életkorilag a közönség összetétele?

Az összetétel rendkívül vegyes és a színhely függvényében is változó. Van egy „kemény mag”, ők többnyire a középkorosztály, de azért szép számmal jönnek fiatalok is. És aminek nagyon örülünk: a szülők, nagyszülők hozzák a gyerekeiket, unokákat, akik lelkesen táncolnak a műsor alatt.

Idén Bangó Margittal lépnek föl. Hogyan adódott a vele való találkozás, kinek az ötlete volt a közös fellépés?

A megismerkedés a véletlen műve volt. A művésznő részt vett egy szűk körű születésnapi ünnepségen, ahol ünneplőként ott volt együttesünk egyik tagja is. A beszélgetés során Bangó művésznő mondta, hogy mennyire szereti a klezmert és szívesen fellépne velünk. Megtisztelő volt az ajánlat, amit nem lehetett kihagyni és rögtön megérlelődött bennem a gondolat, hogy ezt a közös fellépést a fesztiválon kell bemutatni.

Milyen dalokat, nótákat hallhatunk majd Bangó Margittól?

Arra nem vagyok felhatalmazva, hogy eláruljam a művésznő műsorát, de biztosíthatom közönségünket, hogy a legkedveltebb dalait énekli a repertoárja legkülönbözőbb stílusaiból. Lesznek cigány és jiddis dalok is. Csak annyit mondok, hogy aki eljön, nem fog csalódni!

K. Zs.

***

A Klezmerész együttes a zsidó folklór tradicionális klezmer muzsikáját képviseli, dalaikat hagyományos – hegedű, klarinét, gitár, basszus, dob – hangszerelésben és kétszólamú női vokállal adják elő. A zenekar tagjai: Klein Judit – ének; Török Judit – ének; Zala Judit – hegedű; Gordon Teodóra – klarinét; Bánki Lénárd – gitár; Temple Richárd – basszus; Garai Péter – dob.


Bangó Margit
zenész családban született, 17 évesen édesanyja biztatására jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, majd a rádió felvételeket készített vele. Az 1990-es évektől számos alkalommal szerepelt a 100 Tagú Cigányzenekarral. Csaknem húsz CD-je, több DVD-je és cigány szakácskönyve jelent meg. 2000-ben megkapta a Magyar Örökség díjat, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2006-ban pedig Kossuth-díjban részesült.

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.