Csodálatos idegenek a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Egészen kivételes oldaláról csodálhatjuk meg Tunéziát a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében: a Bálint Házban augusztus 27-én megnyílt, „Dzserba – zsidó közösség az arab világ szívében” című fotókiállításon a sziget különleges vallási és kulturális életébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. Dzserbáról szól Csermák Zoltán Csodálatos idegen című dokumentumfilmje is.

Tunéziáról a magyaroknak elsősorban a mesés tengerpart, az állandó napsütés, az egzotikus ételek és a pihentető nyaralás jut eszébe, pedig az ország gazdag kultúrája önmagában is komoly vonzerőt jelent.  Az egyik legnépszerűbb tunéziai helyszín a Mediterráneum nyugati partvidékén található Dzserba szigete, amelynek fő kulturális-vallási eseménye az El Ghriba zsinagógában tartott zarándoklat. Erre minden év májusában több ezren látogatnak el hívők és turisták egyaránt. A hét világörökségi helyszínnel büszkélkedő Tunézia a rendkívül gazdag vallási örökségére (az évszázados mecsetekre, templomokra és zsinagógákra hivatkozva) kezdeményezte az El Ghriba zarándoklat felvételét is az UNESCO világörökségi listájára. A kulturális örökségek mellett a sziget kellemes hőmérséklete, tiszta, meleg tengere, homokos tengerpartjai és világszínvonalú szállodai májustól októberig vonzzák a turistákat.

A Budapesttől mindössze csaknem két órás repülőútra fekvő Tunézia múltjában és jelenében három kontinens kultúrája ötvöződik. E gazdag örökségből ad ízelítőt a „Dzserba – zsidó közösség az arab világ szívében” című fotókiállítás, amelynek fókuszában a különleges sziget kulturális-vallási élete áll.  A dzserbai zsidó közösség világát megörökítő képeket Hortolányi Anikó és Falus Tamás fotóművészek készítették, míg a térségről szóló, Csodálatos idegen című dokumentumfilmet Csermák Zoltán forgatta.

A fotókiállítás ünnepélyes megnyitóján Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Kardos Dániel gitárkísérete mellett Magyar Bori énekelt. A különleges délután zárásaként a vendégek az ország jellegzetesen mediterrán, mégis összetéveszthetetlenül tunéziai ízeit kóstolhatták meg.

A program a Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával valósul meg, így a belépés mindenki számára ingyenes. A tárlat szeptember végéig tekinthető meg.

Bővebb információ ide kattintva

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.