Csordás Klára operaénekesnő: annyira a zenében élek

Csordás Klára operaénekesnő: „annyira a zenében élek”

Katartikus komolyzenei produkcióval készül az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra Csordás Klára operaénekesnő, aki – Harazdy Miklós zongoraművész kíséretével – az elmúlt kétszáz év nagy zsidó zeneszerzőinek műveiből énekel egy válogatást. A különleges est augusztus 30-án, délután 6 órakor kezdődik a Goldmark teremben. A művésznőt a produkció kapcsán kérdeztük.

Kérem, pár mondatban mutassa be a tervezett előadást!

Olyan óriások művei szerepelnek a repertoáron, mint Mendelssohn, Mahler, Korngold, Schönberg, Offenbach, Hahn, Weill, Gershwin és Bernstein. De azon kívül, hogy a közönség az általunk játszott művek révén képet kaphat az elmúlt két évszázad zsidó zeneszerzőinek munkásságából, nem csak énekelni fogok, hanem a dalok közötti szünetekben fontos információkat, lényeges adalékokat fogok megosztani a fölsorolt művészek életéről és életművéről. Vagyis a produkciónak a zenei élmény mellett ismeretterjesztő célja is van, ezért nagyon-nagyon szeretném, ha minél több fiatal eljönne. Annyira csodálatos az a zenei anyag, amit a fölsorolt szerzők alkottak Mendelssohntól egészen Bernsteinig, hogy feltétlenül föl kell rá hívni a fiatalság figyelmét.

A műsoron szereplő számos zeneszerző közül ki áll a legközelebb a szívéhez?

Nem tudnám megmondani, hogy kit szeretek közülük a legjobban, mert az ember úgy van vele, hogy mindig az a legkedvesebb neki, akit éppen énekel. De ha arra kellene válaszolnom, hogy kit éneklek a legtöbbször, az természetesen Gustav Mahler. Hatalmas művész volt. Nagyon szeretem énekelni.

És ha szórakozásképpen hallgat zenét, nem pedig tanul, akkor kit hallgat?

Bevallom önnek, hogy zenét nem hallgatok szórakozásképpen. Mivel egész nap zenét hallgatok, valamilyen módon szó szerint minden, de tényleg minden belejátszik a felkészülésembe. Amikor gyakorlok egy darabot, olyan műveket is meghallgatok másoktól, amelyek kötődnek ahhoz, amit éppen tanulok. De hogy mégis válaszoljak a kérdésére: mondjuk úgy, hogy ezek szerint én egész nap szórakozom…

Tehát nem tekinthető kikapcsolódásnak az ön számára, amikor zenét hallgat?

Nem, hiszen nekem ez a szakmám. Én például akkor is megőrülök, ha valaki meghív magához, és a háttérben zene szól. Mert vagy zenét hallgatok, vagy pedig beszélgetek, a kettő nem működik együtt. Annyira a zenében élek, hogy ilyen erővel azt is mondhatnánk: én egész életemben mást sem csinálok, csak kikapcsolódom…

Huzamosabb ideje Párizsban lakik. Milyen gyakran szokott hazajönni Magyarországra?

Családi okok miatt gyakran szoktam hazajárni. Elveszítettem édesapámat, és édesanyám egyedül él itt, miatta az utóbbi években nagyon sokat járok haza.

A látogatásait össze szokta kötni munkával is?

 Igen, olyannyira, hogy mára meg is fordult a trend: mivel elterjedt a koncertszervezők között, hogy gyakran vagyok itthon, most már fellépésekre jövök haza, és azokat kötöm össze a családi ügyekkel. Aminek édesanyám örül a legjobban, aki egyébként szintén ott lesz a Goldmark teremben augusztus 30-án – és nagyon remélem, hogy sok-sok fiatal társaságában.

  1. Zs.

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.