Csuda dolgok a 20. jubileumi zsidó kulturális fesztiválon

Amit szeptember első két hetében kínálunk: a magyar zsidóság sokszínűségében és eredetiségében fogant, hiteles, emberi játék, önfeledt szórakozás és sok katartikus pillanat – remélhetőleg minél többek számára.

Csuda dolgok várnak ránk az idei zsidó kulturális fesztiválon, amelynek programjait úgy állították össze, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálhassa a kedvére valót. Aki a két világháború közötti Budapest füstös kocsmáinak és kávéházainak hangulatát szereti, el ne mulassza Fesztbaum Béla színművész Seress Rezső dalaiból összeállított műsorát szeptember 3-án, délután 3-tól az Óbudai Társaskörben.  Szomorúan szép előadás lesz a „kis Seress” világhírű szerzeményeiből, a Szomorú vasárnap szerzőjétől, akiről a nagy karmester, Otto Klemperer azt mondta: nem muzsikus – csak zseni. Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi című dalokat, és a többi, felejthetetlen slágert énekli majd a Dalok a Kis Pipából című produkcióban a remek színész, Fesztbaum Béla, akit a Kék Duna Szalonzenekar kísér majd minden bizonnyal fájdalmasan gyönyörűen, amúgy Seress-módra.

Egészen más zenei világot idéz majd a Nincs egészen tegnap című előadás szeptember 5-én, este 7-től a Bethlen téri zsinagógában, ahol az erdélyi és máramarosi zsidó népköltészet kincsei hangzanak föl Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész és társai (Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Szép András zongoraművész és Szép Bálint hegedűművész) előadásában. Az erdélyi jiddis dalokat Kányádi Sándor költő fordította, és Almási István zenetudós készített hozzá jegyzeteket. Legyenek ott, amikor megszólalnak a jiddis népdalok egyenesen az erdélyi fák hegyéről és egy nagy magyar költő szívéből! 

Harmadik ajánlatunk igazi különlegesség a maga nemében: a Független Színművészetért Alapítvány produkciójában híres emberek levelezéséből hallhatunk részleteket Adorjáni Bálint, Gálffi László, Gyöngy Zsuzsi, Hernádi Judit előadásában. Történelmi személyek, ismert művészek életébe pillanthatunk bele legizgalmasabb, legviccesebb, legtragikusabb leveleiken keresztül. A sorok között pedig: zene! Az élőzenei betéteket Farkas Izsák (InFusion Trió) szolgáltatja. Az előadás a MAZSIHISZ-székház Goldmark termében lesz szeptember 6-án este 6-tól Beszélő levelek – kinyílik a hírességek postaládája címmel.

S végül hadd ajánljuk régi, becses kedvencünket, Malek Andreát, aki az egyik legszeretetreméltóbb énekesnő, akit valaha színpadon hallhattunk. Ezúttal a Malek Andi Soulistic című formációval, zenésztársával, Jáger Bandival lép színpadra, hogy ez az édes hangú művésznő meglepjen minket a jazz, az R’nB és a népdal hármasából elegyített, eredeti különleges zenéjével. A Malek Andi Soulistic a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szeptember 11-én este 7-től. Ki ne hagyják! Ilyen a lélek hangja, ha szívből szól.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.