Egy nem hétköznapi operaénekesnő a Goldmarkban

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon a nemzetközi operaélet kimagasló alakja, Csordás Klára operaénekes lép föl Harazdy Miklós zongoraművész kíséretével. A művésznő az elmúlt két évszázad zsidó zeneszerzőinek munkáiból énekel. A különleges est augusztus 30-án, délután 6 órakor kezdődik a Goldmark teremben. 

Csordás Klára nem mindennapi karriert mondhat a magáénak: a jelenleg Párizsban élő művésznő New Yorkban, Am Hagenben, Frankfurtban, Szófiában, Párizsban, Stuttgartban, Oaxacában, Bécsben, Montrealban, Phoenixban, Párizsban, Budapesten, Genfben és Tbilisziben adott koncerteket és szólóesteket. Olyan világhírű színpadokon énekelt, mint az Opera Bastille, a Théâtre des Champs Elysées, a Cité de la Musique, a német Herkulessaal és és Wigmore Hallban, a Tetro Colón Buenos Airesben, vagy a lisszaboni Gulbenkian Foundation. A Cziffra-díjas Csordás Klára igazi nyelvzseni: az anyanyelvén kívül kitűnően beszél angolul, németül, franciául, svédül, spanyolul és olaszul, sőt, énekel orosz, lengyel és norvég nyelven is, így dalrepertoárja kivételesen gazdag.

S hogy jutott el ilyen magasságokba?

Már hat évesen elkezdett énekelni, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett operaénekesi és zenetudósi diplomát, ahol olyan tanárai voltak, mint Fekete Mária, Kurtág György, Kroó György és Somfai László voltak. Számos mesterkurzuson vett részt, többek közt Jevgenyij Nyesztyerenkóval, Hans Hotterrel és Helmut Rillinggel.

Diplomájának megszerzése után a Bécsi Zeneakadémián tanult tovább Hilde Rössel-Majdannál. Énekművészi pályáját szólistaként a Nemzeti Filharmóniánál, operaénekesként pedig Bécsben kezdte. Később a Mannheimi Nemzeti Színházba szerződött, majd négy évig a stockholmi Királyi Operaházban és a Folkoperanban dolgozott a neves színpadi rendezővel, Lars Rudolfsonnal. Főbb szerepei: Eboli, Amneris, Judit, Preziosilla, Brangäne, Jocaste, Carmen, Kundry.

A Goldmark teremben augusztus 30-án olyan óriások művei szerepelnek Csordás Klára és Harazdy Miklós műsorán, mint Mendelssohn, Mahler, Korngold, Schönberg, Offenbach, Hahn, Weill, Gershwin és Bernstein. Azon kívül, hogy a közönség a művek révén képet kaphat az elmúlt két évszázad zsidó zeneszerzőinek munkásságából, a dalok közötti szünetekben Csordás Klára lényeges adalékokat fog megosztani a fölsorolt művészek életéről és életművéről.

A produkciónak a zenei élmény mellett ismeretterjesztő célja is van, ezért a művésznő nagyon szeretné, ha minél több fiatal hallgatná meg. Annyira csodálatos az a zenei anyag, amit a fölsorolt szerzők alkottak Mendelssohntól egészen Bernsteinig, hogy szerinte feltétlenül föl kell rá hívni a fiatalság figyelmét.

K. Zs.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni ere az eseményre?

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.