Egy világhírű nagybőgős a Dohány utcai zsinagógában

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra az új triójával érkezik Avishai Cohen, Izrael világhírű nagybőgőse, akiről maga Chick Corea, a dzsesszvilág egyik legjelentősebb zongoristája tömören csak annyit mondott: egy zseni. A zenész és zenekara a Dohány utcai zsinagógában lép föl augusztus 29-én, szerdán este 8 órától. 

Avishai Cohen 1970-ben született Izraelben, egy olyan multikulturális zsidó családban, amelynek gyökerei Spanyolországba, Görögországba és Lengyelországba nyúlnak.  Édesanyja festőművész volt, aki otthon klasszikus és hagyományos zenét hallgatva dolgozott, és közben ladino nyelven énekelt, ami már korán meghatározta Avishai zenei ízlését. Az odahaza hallott ladino nyelvnek köszönheti, hohy a héberen és az angolon kívül kiválóan beszél spanyolul is. Kilenc éves volt, amikor zongorázni kezdett, és nagyon megszerette a klasszikus zenét – főleg Bachot, Beethovent, Brahmst, Mozartot, Rachmanyinovot és Satie-t. De egy kamaszkori amerikai út során meghallotta a bőgős Jaco Pastoriust zenélni, s az ő hatására úgy döntött, hogy basszusgitárra, illetve nagybőgőre vált. Elvégezte az izraeli Zenei és Művészeti Akadémiát, két évre bevonult a hadseregbe, majd leszerelése után bevetette magát a zenélésbe a jazz és a blues őshazájában: Amerikában.

A kilencvenes évek közepén kapott egy telefonhívást valakitől, és ez a csúcsra röpítette: a hívó ugyanis nem más volt, mint a világhírű Chick Corea jazz zongorista, aki meginvitálta a saját zenekarába. Avishai Cohen 1996-2003 között Chick Corea zenekarának nagybőgőse lett, és olyan zenésznagyságokkal lépett színpadra, mint Herbie Hancock és Bobby McFerrin. Zenei stílusában a zsidó hagyomány elemein kívül más közel-keleti és mediterrán hatások is érvényesülnek a modern dzsessz improvizatív sajátossságaival, nem csoda, hogy zenéje szinte mindenütt ismerősen cseng. Maga Chick Corea alighanem meg volt elégedve fiatal zenésztársával, ugyanis tömören csak annyit mondott róla: egy zseni.

Avishai Cohen már járt Magyarországon, de most Budapestre az új triójával érkezik – a koncertje kihagyhatatlannak ígérkezik.

K. Zs.

Az esemény facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre? 

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.