Elnöki köszöntő

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége legnagyobb taghitközsége a Budapesti Zsidó Hitközség idén szeptemberben rendezi meg – immár huszadjára – a Zsidó Kulturális Fesztivált. Ebből a jubileumi alkalomból büszkén elmondhatjuk: ennek az eseménynek nincsen párja Európában. Sokan várják, sokan előre tervezik a rendezvény látogatását. Fesztiválunk Budapest egyik meghatározó művészeti programsorozatává vált az elmúlt két évtizedben, s ha most megkérdeznék tőlem, mi volt ennek a hosszan tartó sikernek a titka, akkor annyit válaszolnék: tiszteld a közönséged, és ne engedj a színvonalból! A kulturális életben ez a főszabály.

Az elmúlt húsz év alatt volt rá elég időnk, hogy ezt megtanuljuk, és meg vagyok győződve, nem csak elsajátítottuk a főszabályt, de be is tartottuk. Hiszen egyrészt mélységesen tiszteljük hűséges közönségünket, amely évek óta visszajár hozzánk, másrészt nagy szeretettel várjuk azokat, akik csak most fognak először megismerkedni velünk.

Hogy mit kínálunk?

A magyar zsidóság sokszínűségét, eredetiséget, humort, jókedvet, azaz hiteles, mély és emberi játékot, önfeledt szórakozást és katartikus pillanatokat – remélhetőleg minél többek számára.

Engedjék meg, hogy a figyelmükbe ajánljak néhány fellépőt és érdekes helyszínt! Immár hagyomány, hogy nem csak az istentiszteletek, vallási ünnepek és más alkalmak idejére népesülnek be a zsinagógáink, de a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében otthont adnak művészeti programoknak is. Az idei, szeptember 3 és 14 között megrendezendő fesztivál során a Frankel Leó úti zsinagógánkban nemzetközi kántorversenyt rendezünk, a Bethlen téri templomunkban erdélyi jiddis népdalok hangzanak föl Kányádi Sándor fordításában, míg a Hegedűs Gyula utcai zsinagógánkban többek között föllép az egyik legszebb hangú és legkülönlegesebb magyar énekesnő: Malek Andrea, valamint az őt kísérő Jazzreal és Soulistic együttes. Ugyancsak ebben a templomban találkozhatnak a popdalokat is éneklő rabbival, Fináli Gáborral és a Bejn Hajamim nevű zenekarával. A fesztiválon velünk lesz a legendás Koncz Zsuzsa és a nem kevésbé legendás Révész Sándor, színpadra áll a Trió Midnight, a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 tagú Cigányzenekar, föllép a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár.

Jöjjenek el hozzánk bátran, látogassanak el a programjainkra, és az ezerarcú magyarországi zsidóság zenei és irodalmi kincsei által ismerjék meg azt a különleges kelet-európai zsidó szellemiséget, amely az ősi hagyományban gyökerezik ugyan, de minden percben kész az újításra.

Mélyen hiszem ugyanis, hogy éppen ez a két sajátosság az igazi zsidó élet nélkülözhetetlen tartópillére: a hagyománytisztelet átadása és az újítás szelleme. Ennélfogva a kultúránk sem más, mint a több ezer éves zsidó tradícióinkból áradó friss levegő – s nagyon szeretnénk, ha ezt az éltető erőt idén is sokakkal megoszthatnánk.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.