Ez a Valaki nem más, mint Müller Péter Sziámi

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Seress Rezső legszebb dalai szólalnak meg Müller Péter Sziámi, Seres Ildikó és Vida Péter előadásában, zongorán kísér: Regős Zsolt. A produkció a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 30-án, este 7 órától.

Máig emlékszem a pillanatra, amikor a Sziámi zenekartól először meghallottam ezeket a sorokat: „Ha előrelátó csecsemő lettél volna, felkötöd magad a köldökzsinórodra”. Egy barátom mutatta felvételről, és nem akartam hinni a fülemnek: úgy éreztem, hogy a magyar könnyűzenében megérkezett a Valaki. Ez a Valaki nem más volt, mint Müller Péter Sziámi, akit csak távolról ismertem és távolról szerettem, de már a kezdetektől ő jelentette nekem a szabadságot. Úgy értem, a szabadságot a művészetben, és a szabadságot a társadalomban. Müller Péter Sziámi a Szabad Embert jelentette nekem, a világpolgárt, egy elképesztően kreatív, érzékeny, s valamiképpen az aktuális alternatív művészeti világtrendekkel mindig szinkronban lévő művészt. Ha őt hallottam énekelni vagy a médiában nyilatkozni, mindig azt mondtam magamnak: látod, mégis igaz, hogy az ember képes a szabadságra, hallgasd csak Sziámit, éppen erről beszél. Napokig nem ment ki a fejemből Müller Péter Sziámi szuggesztív, erős hangja, meg a szövegeinek az intellektuális, ugyanakkor finom érzelmektől fűtött stílusa. Az A38-as hajón egyszer Pintér Bélát is hallottam az előrelátó csecsemőt énekelni, s habár – mondanom sem kell – nagyszerű volt, számomra mégis Sziámi mély, bölcs hangján dörömböl a fejemben ez a dal máig.

Ott voltam az általa alapított Diákszigeten is, ha nem is rögtön az elsőn, de a másodikra és a harmadikra már elmentem Egerből, ahol akkoriban laktam. Futótűzként terjedt az országban az akkori tízen- és huszonévesek között, hogy „Sziámi már megint valami marha érdekeset csinált”, nem lehetett kihagyni. S mekkora csoda volt, amikor a kilencvenes években egyszer Sziámit személyesen láttam sétálni Egerben, amint az Egészségház utcán sétált az Érsekkert felé menet. Úgy éreztem, mintha Egerbe megérkezett volna a Valaki. Nem is mertem odamenni hozzá, csak távolról néztem.

Most azonban valamivel közelebb leszek hozzá, hiszen szerencsére föllép a Zsidó Kulturális Fesztiválon. Ha önök is találkozni akarnak ezzel a zseniális Valakivel, akkor menjenek el a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába augusztus 30-án, csütörtökön este 7 órától, ahol művésztársaival megidézik egy másik zseniális Valakai alakját: Seress Rezsőt. A világhírűvé vált Szomorú vasárnap botcsinálta zeneszerzőjét, aki sem énekelni, sem zongorázni nem tudott igazán. Viszont olyan tudással rendelkezett az emberi pszichéről, amit nem lehet tanulni – csak belehalni.

K. Zs.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre?

***

Zseni a zsiniben, avagy Seress Rezső legszebb dalai Müller Péter Sziámi, Regős Zsolt, Seres Ildikó és Vida Péter előadásában.

Müller Péter Sziámi sok évvel ezelőtt nagy sikerrel rendezte a Szomorú vasárnap című darabot. Az akkori három szereplő közül ma már csak ketten élnek: Seres Ildikó, akinél szebben, és Vida Péter, akinél hitelesebben talán senki nem tolmácsolja a zongoristának ügyetlen, de zseninek épp megfelelő komponista dalait. Mostani koncertjükön dalokban és anekdotákban idézik meg Seress Rezsőt, ahol a két színész mellett a rendező, Müller Péter Sziámi is énekeli a mindenki által ismert dalokat, mint például a Szeressük egymást, gyerekek, a Gyere, Bodri kutyám vagy a Fizetek, Főúr. A közkedvelt és keserédes melódiákat Regős Zsolt zongorajátéka egészíti ki.

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.