Ezen a fesztiválon játszani ünnep

Az idei 21. Zsidó Kulturális Fesztiválról tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a budapesti Goldmark teremben, ahol a hitközségi vezetőkön kívül jelen volt számos fellépő művész is. A rendezvénysorozat augusztus 26-án kezdődik, és szeptember 2-ig tart.

Ahogyan az elmúlt években is megszokhatták, a rendezvénysorozat keretében komoly és könnyűzenei programokat, klezmer-, jazz és világzenei produkciókat, színházi előadásokat, kiállításokat, felolvasóesteket és könyvbemutatókat szervezünk. Az idei rendezvényhelyszínek között szerepel a Dohány utcai és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Goldmark terem és a Bálint Ház, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a 2B Galéria – mondta Deák Andrea a fesztivál művészeti és kommikácios vezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet az idei Zsidó Kulturális Fesztivál megrendezése alkalmából tartottak csütörtökön a Goldmark teremben.

A sajtótájékoztató résztvevőit Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke e szavakkal köszöntötte: a tavalyi volt a huszadik Zsidó Kulturális Fesztivál, azt a jubileumot méltóképpen megünnepeltük, míg az idei, sorrendben huszonegyedik rendezvénysorozat a színességével és gazdagságával emelkedik ki.

Ezután Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke szólt a megjelentekhez, aki ugyancsak hangsúlyozta, hogy a zsidó fesztiválon a kultúrák szimbiózisa valósul meg, majd méltatta azt az összefogást, amelynek eredményeként a Spinoza Házban ezúttal a Zsidó Kulturális Fesztivál zárása után kezdődnek a Spinoza fesztivál, így idén először összesen egy hónapig lesz színen a zsidó kultúra, amivel remélhetőleg sikerül megpezsdíteni Budapest kulturális légkörét. A fővároson kívül Heisler András megemlítette a vidéki programokat is: Debrecenben színházi előadások lesznek, míg Szentendrén – ahol a közelmúltban alakult zsidó hitközség – fotókiállítás nyílik.

A sajtótájékoztatón beszélt tervezett produkciójáról a fesztivál számos fellépő művésze, így Balázs Fecó, Bauer Andrea, Bíró Eszter, Jáger Bandi, Jávori „Fegya” Ferenc, Korcsolán Orsolya, Masa Tamás, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Nyári Károly, Rubin Eszter, Takács Nikolas, Veres Mónika, akik mindannyian azt emelték ki: nagy megtiszteltetés számukra, hogy fölléphetnek az idei zsidó fesztiválon. Igaz, vannak köztük olyanok, akik állandó és visszatérő vendégek: így például a nyitónapon a Dohány utcai zsinagógában hagyományosan a Budapest Klezmer Band játszik (ezúttal a Barcelona Gipsy Klezmer Orchestrával és Palya Beával kiegészülve), míg a zárónapon, augusztus 2-án – ugyancsak hagyományosan, és szintén a Dohány utcai templomban – a Sabbathsong Klezmer Band koncertezik, méghozzá Nyári Károly társaságában, aki először lép föl a zsinagógában. A művészek érzéseit a legszebben talán Malek Andrea énekesnő fogalmazta meg, aki azt mondta: ezen a fesztiválon játszani ünnep, egy zsinagógában énekelni pedig olyan érzés, amit sosem felejt el az ember. A Budapest Klezmer Band legendás vezetője, Jávori „Fegya” Ferenc pedig egy akaratlan elszólás révén örökérvényű bon mot-val örvendeztette meg a jelenlévőket: „mindannyiuknak nagyon örülök, hogy itt vagyok”. Mit is tehetnénk ehhez hozzá? Csatlakozzanak Fegyához minél többen a fesztiválon!

A 21. Zsidó Kulturális Fesztivál részletes programja ide kattintva tekinthető meg

K. Zs. 

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon más helyszínek mellett a sokak számára oly titokzatosnak tűnő zsinagógák kapui is kitárulnak a nagyközönség előtt, hogy föltárulhasson igazi lényegük: ezeken a szakrális helyeken együtt lenni egyszerűen jó. Mindenkit szeretettel várunk augusztus 26 és szeptember 2 között azokra a különleges művészeti rendezvényeinkre, amelyek a zsidó és a magyar kultúra összefonódásáról tanúskodnak. A fesztiválon komoly és könnyűzenei programok, klezmer-, jazz és világzenei produkciók, színházi előadások, kiállítások és felolvasóestek várják a közönséget. A rendezvényhelyszínek között szerepel a Dohány utcai és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Goldmark terem valamint a Bálint Ház, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a 2B Galéria. A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Jegyiroda szervezi. Találkozzunk minél többen, mert ne feledjék: együtt az igazi!

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.