Gershwin-est a Dohányban: fölrobbant a zsinagóga

„Majd felrobbant a zsinagóga a fergeteges sikertől. Állva tapsoltuk Balázs Jánost és a fantasztikus torkú Joan Faulknert, no meg a BJO-t. Maradandó élmény volt, hálás szívvel köszönjük mindannyiuknak.” Ezt az idézetet az internetről szedtük le, s azért közöljük, mert nekünk is ugyanez a véleményünk arról a koncertről, amelyet az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében adott a  és két vendége: napjaink legyik legnépszerűbb zongoraművésze, Balázs János, valamint a legendás amerikai énekesnő, Joan Faulkner a Dohány utcai zsinagógában csütörtök este.

A műsor afféle bemelegítés gyanánt egy bigband-del kezdődött, majd George Gershwin világszerte legismertebb művét, a Kék rapszódiát hallhattuk. A Junior Prima-, Liszt-, Gramofon-, Budapestért- és Prima Díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál alapító művészeti vezetője, Balázs János az amerikai zeneszerzőt érezhető örömmel játszotta, ami nem is csoda, hiszen a zongoraművész számára Gershwin Amerika hangjának igazi zeneköltője, aki egyesítette a klasszikus zenét a jazz-zel. Balász Jánossal egyetérthetünk abban is (különösen a Dohány utcai, tomboló siker után), hogy elmondása szerint a Kék rapszódia igazi csúcsalkotás, ami nem csak a közönség számára, hanem az előadónak is örömet okoz, még akkor is, ha már sokadik alkalommal adja elő.

Ami pedig Joan Faulknert illeti: nem csoda, hogy tombolt a telt ház, hiszen ennek a nőnek olyan elképesztő torka van, ami természetfölötti ajándék. Nézzenek csak utána a You Tube-on, hogy milyen hihetetlen hangokra képes!

Igen, mélyen egyetértünk a kommentekkel: fergeteges este volt, de nem csak a fellépő művészeknek jár érte köszönet, hanem a Dohány utcai zsinagóga értő közönségének is, amely tapsorkánnal jutalmazta a produkciót.

K. Zs.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.