Három különleges énekesnő, három különleges hang

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon három énekesnő – Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann triója – ad rendkívülinek ígérkező koncertet. Az előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 28-án, este 7 órától – Bíró Esztert kérdeztük.

Egyedi fölállásban lépnek színpadra. Hogyan jött létre ez a trió?

Habár Falusi Mariannal már évek óta dolgozom együtt, Bodrogi Évával idén júniusban léptünk fel először közösen, szóval ez még nagyon friss kapcsolat. Annyira jól sikerült az a júniusi együttmuzsikálás, hogy amikor felkérést kaptam az idei zsidó fesztiválra, nekem Mariannon kívül rögtön Évi jutott eszembe. Azért izgalmas ez, mert ő egészen más irányból, a klasszikus ének felől közelíti meg a zenét, s emellett különös vonzódást érez a szefárd zene iránt. Amikor elkezdtünk együtt énekelni, kiderült, hogy tőle az improvizáció sem áll messze, sőt, ebben kiválóan együtt tudunk működni. A koncerten Mariannak a könnyűzenéből és a dzsesszből táplálkozó éneklését, Évi klasszikus és régi zenei stílusát, meg az én, mondjuk úgy, világzenei éneklésemet fogjuk elegyíteni. Így fog összekapcsolódni hármunk hangja, én pedig kapva kapok az alkalmon, hogy az általam nagyon szeretett klasszikus zenei világba kalandozhatok. Ez persze nem azt jelenti, hogy másfél órán keresztül klasszikus zenét fogunk énekelni, hiszen javarészt a zsidó népzenére épülő dalokat hallhatnak majd tőlünk, valamint különböző zsidó szerzők műveit.

Kik működnek közre zenészként?

Egyik állandó zenei partnerem, Födő Sándor „Fodo” játszik majd ütőhangszereken és harmonikán, ezen kívül ő az, aki a klasszikus zenei anyagot átírta három énekhangra, ami nem volt kis vállalás részéről. Hámori Máté gitározik, Cserta Balázs fúvóshangszereken játszik. Betegség miatt Szabó Dániel cimbalmos sajnos nem tud ott lenni a koncerten, az ő hiányát tölti majd be Hegedűs Máté hegedűn.

Tervezik-e, hogy ezt a műsort más alkalommal is előadják?

Olyannyira, hogy már megkeresés is érkezett arra, hogy máshol is lépjünk fel ezzel a produkcióval. Hatalmas munkát fektetünk bele egy-egy koncertbe, és ezt az energiát kár lenne elpazarolni arra, hogy a mostani ősbemutatóból csak egyszeri alkalom legyen. Ugyanakkor a bemutató mindig különleges esemény, és bízom, bízunk benne, hogy sokan leszünk, és megtelítjük majd élettel és hangokkal a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga gyönyörű terét.

K. Zs.

Az esemény facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre? 

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.