Hauser Adrienne: vissza a tiszta forráshoz

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Camille Saint Saëns, valamint Robert Schumann műveiből áll hallhatunk válogatást Sass Sylvia operaénekes és Hauser Adrienne zongoraművész előadásban a MAZSIHISZ Síp utcai székházának Goldmark termében szeptember 14-én, csütörtökön este 6 órától. Hauser Adrienne-nel ennek kapcsán készítettünk interjút.

Fotó: Bodogán Sándor

Hogyan állt össze a tervezett fellépés műsora, miért éppen ezeket a műveket válogatták össze?

Az áriákat és dalokat Sass Sylvia állította össze és én Schumannal csatlakoztam hozzá, nemcsak azért, hogy minél egységesebb legyen a program, hanem azért is, mert pár éve Schumannal mélyebben foglalkozom.

Milyen zenei és szakmai megfontolás szerint kerül egy műsorban Camille Saint-Saëns és Schumann? Mi a közös bennük, és mi az, ami eltérő bennük, mitől izgalmasak együtt?

Azt hiszem; ebben az esetben fontos volt, hogy az eseményhez és a helyszínhez, a Goldmark teremhez illeszkedjenek a darabok. Így a Saint-Saëns, Massenet és Schumann műveknél is a szövegre került a hangsúly. A Sámson és Delila, és a Heródiás is bibliai történetek, ehhez csatlakozik Schumann A héber dalokból és a Suleika dala. Zeneileg egészen más a könnyed francia és a fajsúlyos német vonal, de talán pont ezért lesz meg az egyensúly.

Ha kikapcsolódásként hallgat zenét, szokott-e népzenét (magyar vagy jiddis zenét) hallgatni? Ha igen, mik a kedvencei?

Ha a zeneművekben népzenei feldolgozás van, mindig visszamegyek a tiszta forráshoz. Egyébként a komolyzenei repertoár olyan dús, hogy ha szabadidőm van, régi korok zenéjét próbálom felfedezni.

Zongoraművészként milyen műsoron dolgozik most? Milyen darabokat próbál, és milyen fellépései lesznek idén ősszel, ahol hallhatjuk a játékát?

Jelenleg több programot is kézben kell tartanom a barokktól a 20. századig. Októberben indulok egy Vietnám-Malaysia turnéra, ahol fesztiválokon fogok koncertezni, de épp most fejeztem be egy Kocsis Zoltán emlékkoncertet Berkes Kálmán klarinétművésszel a mátészalkai Fényes Napok Fesztivál keretében.

K. Zs.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.