Így válik valóra egy gyerekkori álom

A Zsidó Kulturális Fesztivál zárórendezvényén a hagyományoknak megfelelően idén is a Sabbathsong Klezmer Band játszik: a 20 éves együttes ezúttal Nyári Károllyal és zenészeivel lép föl a Dohány utcai zsinagógában szeptember 2-án, este 8-tól. A Summertime a zsinagógában című estről a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, Masa Tamással beszélgettünk.

Mire számíthat a mostani koncerten a közönség?

Az idei lesz a tizenötödik Zsidó Kulturális Fesztivál, amin részt veszünk, s minden egyes alkalommal igyekszünk kis újítást belevinni az előadásba. Olyannyira, hogy az elmúlt években volt számos olyan produkciónk, amely éppen a Zsidó Kulturális Fesztiválon adott műsorból nőtt ki. Példaként hadd említsem meg a 2006-os rendezvényt, amelyen A láthatatlan kéz című musicalünket mutattuk be, és később emlékezetes volt az Ez is klezmer, az is klezmer című előadásunk, amelyet a zsidó fesztivál után az ország több pontján is bemutattunk. A tavalyi fesztiválon a 100 Tagú Cigányzenekarral adtunk közös koncertet, és annak is lett folytatása: például idén novemberben Debrecenben fogjuk előadni az Izrael állam megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen, amelynek ez lesz a záróakkordja. Az idei föllépésünk két tekintetben is más lesz, mint az eddigiek. Egyrészt idén húsz éves a zenekarunk, ebből következően a Dohány utcai zsinagógában az elmúlt két évtized legsikeresebb Sabbathsong feldolgozásaiból, dalaiból is előadunk egy válogatást. Másrészt különleges sztárvendéggel lépünk színpadra: Nyári Károly zongoraművésszel, énekessel. Vele és a zenészeivel nyolc-tíz közös számot fogunk eljátszani.

Nyári Károllyal hogyan jött létre ez a zenei együttműködés?

Több rendezvényen hallottuk már, és ő is hallott minket játszani, szóval ebből a szempontból ismertük egymást. Egyszer eljött a lányaival a Goldmark terembe, ahol gyerekeknek tartottunk színpadi előadást, és az után beszélgettünk arról, hogy egyszer jó lenne valamit közösen játszani. Miután fölkértek minket, hogy játsszunk az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon, eszembe jutott ez a beszélgetésünk, föl is hívtam Károlyt, aki azonnal igent mondott. Sőt, azt is elárulta: nagyon régi, már gyerekkori álma, hogy egyszer a Dohány utcai zsinagógában föllépjen. A műsor címe is őrá utal, hiszen a „Summertime – nyáresti koncert” egy érdekes szójáték a nevével. A két részes koncerten zsidó szerzők dalai közül válogatunk ismert és kevéssé ismert dalokat, elhangzik majd a New York, New York, s lesznek részletek a Cabaret és a Hegedűs a háztetőn című musicalekből. Eljátsszuk majd a Halleluja laolam című héber dalt, amit a közönségünk ugyan jól ismer, de Károly most fogja elénekelni először. Mint húsz éve mindig, meg fogunk emlékezni Jeruzsálemről is, Izrael egy és oszthatatlan fővárosáról, úgyhogy őt még egy jeruzsálemi dalba is bevonom.

A Zsidó Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján Nyári Károly azt mondta, hogy ön fogja korrepetálni a héber dalokból. Ezt hogyan képzeljük el?

Őt nem kell tanítani, hiszen nagyszerű énekes és kiváló muzsikus, nekünk megtiszteltetés, hogy vele zenélhetünk. Itt csupán arról van szó, hogy a közös koncerten lesznek olyan héber dalszövegek, amelyeket ő is bevállalt, és a próbákon ezeknek a kiejtését mutatjuk meg neki. Szóval mindenkinek érdemes lesz eljönni szeptember másodikán a zsinagógába, mert különleges produkciót hallhat a közönség bő két órában.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva tekinthető meg

K. Zs. 

A Sabbathsong Klezmer Band 1998-ban alakult. A tradicionális kelet-európai klezmer mellett műsoraikban felcsendülnek héber és jiddis dalok, musical részletek és világslágerek is. Az együttes tagjai: Masa Tamás – ének, trombita; Masa Anita – ének; Bódi Mónika – hegedű; Szabó Bálint – klarinét; Schreier Norbert – szaxofon; Csányi Sándor – harmonika; Szentkirályi György – buzuki, gitár; Langer Zoltán – nagybőgő; Ábrahám János – pozan; Rostás Csaba – darbukka; Andrasics Szabolcs – dobok.

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.