Jávori Fegya: Ezt a kincset minél közelebb kell vinni az emberekhez

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon először szerepel egy színpadon a Budapest Klezmer Band, a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, valamint Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs. A nem mindennapinak ígérkező estről – amely a fesztivál nyitónapján, augusztus 26-án este lesz a Dohány utcai zsinagógában – a Budapest Klezmer Band vezetőjét, Jávori Ferencet, vagyis a hazai klezmer kultúra Fegyáját kérdeztük.


Hogyan alakult ki az a hagyomány, hogy minden évben a Budapest Klezmer Band nyitja a zsidó fesztivált?

Amikor 1990-ben egy kis pincében elkezdtünk próbálni, nem gondoltuk volna, hogy a klezmer zene, amely a jiddis kultúra egyik legfőbb kincse, ilyen magasságokba fog minket repíteni. Hála Istennek a zenekarnak mára komoly rangja, presztízse van, és számunkra óriási megtiszteltetés, hogy a nyitónapokon mi játszhatunk. A zenénk fő üzenete és a fesztivál mondandója is azonos: ezt a zenei kincset minél közelebb kell vinni az emberekhez. Ezért mára teljesen természetessé vált, hogy a Budapest Klezmer Band nyitja meg a fesztivált. Nagyon örülök neki, hogy ez minden évben megvalósul, és ilyenkor a Dohány utcai zsinagóga megtelik háromezer emberrel, zsidók és nem zsidók ott ülnek a koncerten, s gyönyörűszép élménnyel mennek haza.

Idén a Barcelona Gipsy Balkan Orchestrával lépnek föl. Ismerte őket korábbról?

Csak felvételről hallottam őket, élőben nem. Öt-hat éve alakultak meg, és már szerte Európában sok helyen játszanak, én magam egy-két éve figyelem azt a páratlan sikert, amit elértek. A zenekar összetétele nagyon érdekes, egy spanyol énekesnőjük van, Sandra Sangiao, akinek csodálatos a hangja, és szuggesztív a kisugárzása. Nagyon megörültem neki, amikor felmerült, hogy meghívják őket a Zsidó Kulturális Fesztiválra. Ezek az érdekes párosítások egyébként nem újkeletűek, a zsinagógában korábban is adtunk közös koncertet másokkal, így először például a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Az ilyen alkalmak igazi zenei csemegék a közönségnek.

S ilyen lesz Palya Bea föllépése is önökkel.

Beával elég régi a kapcsolatom, szóval egyrészt nagyon örülök annak, hogy ilyen különleges művészi adottságokkal rendelkezik, másrészt el kell mondjam: régi vágyam volt, hogy közösen lépjünk föl a zsidó fesztiválon. A mostani koncerten az egyik meglepetés az lesz, hogy Sandra Sangiao és Palya Bea együtt is fognak énekelni, a másik pedig az, hogy Bea jiddis dalokat magyarul fog énekelni. Amikor először említette nekem, hogy pár dalt lefordítana magyarra, kicsit meglepődtem, mert azt gondoltam, hogy a jiddis dalok csak jiddisül szólnak igazán. Ettől átütőek és hitelesek. De aztán az egyik próbára olyan gyönyörű fordításokat hozott, hogy azt gondolom, működik a dolog. Ráadásul a közönség is jobban megérti majd, hogy miről szól egy-egy dal.

Maga a Budapest Klezmer Band mivel készül a koncertre?

Három-négy új számmal készülünk, ezen kívül nagyon várom a Beával való együttzenélést. Konzultáltam a barcelonai zenekarral arról, hogy pár számot adjunk elő közösen, és úgy néz ki, hogy ez is megvalósul.

 ***

Az 1990-ben alakult Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot.

K. Zs.

Az esemény facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre? 

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.