Katartikus pillanatok a Zsidó Kulturális Fesztivál nyitóestjén

Ez aztán a parádés fesztiválkezdet! Aki ott volt tegnap a Dohány utcai zsinagógában, minden bizonnyal nem mindennapi élménnyel távozott, hiszen a fellépő zenészek és énekesnők alaposan kitettek magukért. Ráadásul telt ház volt a templomban, szóval közel háromezer ember ünnepelte a magyar és külföldi művészeket, rajtuk keresztül pedig azt a csodálatos zenei kultúrát, amit bemutattak.

A 21. Zsidó Kulturális Fesztivált ezúttal Kunos Péter, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki a rendezvénysorozatot a hazai zsidó kultúra legnagyobb seregszemléjének nevezte, a Dohány utcai templomot pedig a neológ zsidóság zászlóshajójának. A közönség vastapssal jutalmazta Kunos Péter azon bejelentését, miszerint a zsinagóga idén elnyerte az Európai Örökség címet, s ezzel bekerült az európai kulturális örökség kincsestárába. Az ügyvezető hosszan méltatta a Budapest Klezmer Band vezetőjét, a Kossuth díjas Jávori Fegyát, és az ő munkássága kapcsán megjegyezte: zsidók és nem zsidók békés együttélésével, ehhez a fesztiválhoz hasonló közös élményekkel tehetjük életünket komfortosabbá és gazdagabbá. Beszéde végén Kunos Péter a közelgő zsidó újév alkalmából boldog új esztendőt kívánt a jelenlévő zsidó hittestvéreknek.

Ezután következett a spanyolországi Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) föllépése, amely egyúttal a zenekar első magyarországi bemutatkozása volt. A 2012-ben alakult együttes pár év alatt óriási európai népszerűségre tett szert, ami egyrészt a multikulturális, azon belül kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozó dalaiknak, másrészt a zenekar vezetőjének, a varázslatos kisugárzású Sandra Sangiao barcelonai énekesnőnek köszönhető. A BGKO van spanyol, francia, olasz, görög, szerb és ukrán zenész, ennek eredményeként a kelet-európain kívül számos zenei kultúra hatott a művészetükre. A zenekar csúcsformában volt, nem csoda, hogy hatalmas tapsot kaptak egy-egy produkció után – azért pedig különösen hálásak lehetünk, egy-egy dalban néhány taktus erejéig magyar dallamok is felhangzottak.

A Barcelona Gipsy balKan Orchestra után a Budapest Klezmer Band következett, amelyhez később csatlakozott Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs. Azt kell mondjam, hogy amikor Palya Bea csodálatos énekhangja betöltötte a zsinagógát, az ember úgy érezte, mintha pár fokkal fölmelegedett volna a levegő. Elképesztő teljesítményt nyújtott, és sokak nevében mondhatom: habár Palya Beának ez volt az első föllépése Jávori Fegyáékkal, nagyon remélem, hogy nem az utolsó. Ismert jiddis dalok ezúttal magyarul hangzottak el (méghozzá Palya Bea megkapó fordításában), és azt hiszem, ebből is szép hagyományt lehetne teremteni.

A koncert végén egy fináléra összeállt a Barcelona Gipsy balKan Orchestra és a Budapest Klezmer Band, középen pedig egymást erősítve énekelte a Lule Lule című dalt Sandra Sangiao és Palya Bea – nos, azt hiszem, az ilyen katartikus pillanatokért érdemes koncertekre járni.

Szöveg: K. Zs. / Fotók: Sz. Á.

További fotók a koncertről ide kattintva

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.