Klezmer dallamok egy különleges zenekartól

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében klezmer dallamokkal fűszerezett improvizációs zenét mutat be az Ethnofil együttes. A különleges koncert a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 29-én, szerdán este 7 órától.

A 2008-ban alakult Ethnofil együttes a hazai könnyűzene egyik legkülönlegesebb zenekara: a magyar népzenére támaszkodó, sajátosan eklektikus, improvizatív muzsikája teszi egyedivé. A legújabb, The Edge című albumukat Párizs egyik dzsesszklubjában, a Basier Saléban mutatták be idén tavasszal, a lemez magyarországi premierje májusban volt Budapesten, az A38 hajón.

Többek között erről a lemezről is hallhatunk tőlük több számot a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, ahová a zenekar szaxofonra és hegedűre hangszerelt, klezmer alapú összeállítással készül. Az előadást pszichedelikus hangzású, elektronikus effektekkel gazdagítják, és a produkcióban hangsúlyos szerepet kap az improvizáció is. Ebben nagy szerepe van az együttes vezetőjének, a Budapesten élő Weil Andrásnak, aki eredetileg klasszikus zongorát tanult. De 12 éves korában megismerkedett a szabad zenéléssel, vagyis az improvizációval, amelynek révén új zenei utak nyíltak meg előtte. Azóta modern, kortárs darabokkal foglalkozik, hiszen elsősorban nem a kötött klasszikus zene, hanem a kötetlen, többféle stílust magába olvasztó zenélést kedveli.

Az Ethnofil 2011-ben adta ki első, Fülön Csíp című albumát 2011-ben, ezt követte 2014-ben a második nagylemezük Kókuszmúzeum címmel, idén pedig a már említett, The Edge című, angol nyelvű album. A dalok közös improvizációk, a munkafolyamat lényege az, hogy a több órás szabad zenélést rögzítik, majd kiválogatják a legjobb darabokat, s ezután következik Weil András feladata: zenei rendezőként formába önti a már szelektált anyagot. Ettől lesz az Ethnofil stílusának egyik legfőbb jellemzője az ultraeklektikus jelleg, a zenéjük pedig egyszerre szabad és fölszabadító.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre?

K. Zs.

A zenekar tagjai: Okos Viola – ének, hegedű; Zahár Fanni – fúvósok; Őrsi András – effektek; Weil András – billentyűk; Kocsis Levente – basszusgitár; Moldván Zsolt – ütőhangszerek; Okos Gergely – dobok

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.