Magyarország igazi arcai a zsidó fesztiválon

A Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvénye közül most négy újabb remek rendezvényt ajánlunk figyelmükbe: a Gellérthegyi álmok és a Halpern és Johnson című darabokat, a Klezmerész együttes koncertjét, valamint egy cigány musicalt, amely egy Somnakaj nevű roma lány történetét meséli el.

Furcsa dolog a szerelmi matek: ha összeadunk egy nőt és egy férfit, akkor nem kettő lesz belőlük, hanem egy, aminek az eredménye: szerelem és háború. Azt hiszem, ennél bonyolultabban nem lehet elmesélni Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című darabjának amúgy egyszerű szüzséjét: egy katonaszökevény fiú és egy menekült lány ugyanabban a gellérthegyi villában rejtőzik el, s találkozásukból álmok születnek. A Gellérthegyi álmokat az idei zsidó kulturális fesztivál keretében szeptember 3-án este 6-tól láthatjuk a budapesti Goldmark teremben. A rendező Kovács Henrietta, a szereplők Bodó Edit, Szabó Sára, Széplaki Szilvia; Gulyás Ádám, Inoka Péter és Kocsis Fülöp Soma.

Ugyancsak a szerelem a témája Lionel Goldstein: Halpern és Johnson című darabjának, amely szintén a Goldmark teremben kerül színre a Gólem színház produkciójában szeptember 4-én, este 6-tól. A sírós-nevetős játék főszereplői Székhelyi József (Halpern) és Trokán Péter (Johnson), akik egy hétköznapi, mégis furcsa szituációban futnak össze: egy zsidó temetőben, méghozzá Halpern feleségének, egy zsidóasszonynak a sírjánál. Ez a zsidó nő a maga testi valójában nem lép színre, de a játék minden pillanatban jelen van, a temetőben ugyanis kiderül, hogy a halálával nem csak a férje, de bizonyos értelemben Johnson is megözvegyült. A két özvegy férfi a beszélgetések során rájön arra, hogy az elhunyt asszonnyal együtt közös sírba került az ő életük is. Az említett két nagy színészen kívül közreműködik Antal Anna, Kondor Kitti, Lohonyai Katalin, Németh Orsolya, Schallinger Zorka, Petkovics György, a rendező Borgula András.

Ha kisírtuk és kinevettük magunkat a Gólem színház előadásán, akkor pihenjünk zenével, s jöjjön mindannyiunk nagy kedvence: a klezmer! A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szeptember 7é-én este 7-től a Klezmerész együttes ad koncertet Örömünnep címmel. Hogy mire számíthatunk? Igazi zsidó örömzenére régi kedvencekkel és új dalokkal. A Klezmerész a hagyományokat követi a hegedűre és klarinétra alapozott hangszerelésben, s repertoárjukban jiddis, héber és ladino nyelvű dalok, hangszeres darabok szerepelnek. Specialitásuk a két szólamú ének két énekesnővel, amely egyedülállóvá teszi a zenekart a magyarországi klezmer együttesek körében. Törzsközönségük már tudja, hogy egy Klezmerész-koncert igazi örömünnep, amelynek során a közönség együtt énekel és táncol a zenészekkel, vagyis együtt él a zenével. Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon számos új számmal lepik meg hallgatóikat.

A zsidó kulturális fesztivál egyik célja a sokszínű, ezer arcú magyar kultúra bemutatása, ennek jegyében kerül színre a Somnakaj című cigány musical szeptember 11-én este 6-tól a Goldmark teremben. A Somnakaj az első roma sorsjáték avagy gypsy musical, amely egyszerre a színház és (tradícionális cigánydalokkal dúsított) koncert egyvelege romák és nem romák előadásában. A cselekmény egy létező, Alsószentlélek nevű településen játszódik, ahol egy cigánylány, Somnakaj meséli el a faluból a fővárosba vezető útjának történetét. Habár a lány családja ellenzi, ő mégis elindul a nagyvilágba, s példát mutat abból, hogy akkor is kitörhet valaki a szegénysorból, ha vállalja kisebbségi származását. A darabot Müller Péter Sziámi írta, a zeneszerzők Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla és Szirtes Edina Mókus. Közreműködik Oláh Gergő, Falusi Mariann, Kovács Antal, Tintér Gabriella, Farkas István, Balogh József, Szirtes Edina Mókus, Oláh Dezső, Kovács Máté, Pengő Csaba, Seres Vilmos. Sorsok és szerepek, dalok és drámák, romák és nem romák: ez a Somnakaj. Nézzék, hallgassák, és tapsoljanak, mert amit látni fognak: Magyarország egyik igazi arca a sok közül.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.