Malek Andrea: Élni jó, élni öröm

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Malek Andi Soulistic lépett színpadra a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában zsúfolásig telt ház előtt.


Vibrálni kezd a színpad, ha Malek Andrea lép rá, és átforrósodik a levegő, ha szívéből-lelkéből megszólal a zene – ebben az élményben lehetett részünk hétfő este a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, ahol zsúfolásig telt ház fogadta a Malek Andi Soulistic nevű, Magyarországon páratlan muzsikát játszó formációt. Olyannyira megtelt a hely, hogy többeket a kezdés előtt, a bejáratnál sajnos vissza kellett fordítani: azt hitték még vannak jegyek, és a helyszínen akartak venni.

Pedig mi megmondtuk! Megmondtuk előre, hogy igyekezzenek, mert az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra vészesen fogynak a jegyek, s na lám, azt hitték, viccelünk. De nem vicceltünk, így sokan lemaradtak ennek az egyszerre bűbájos, elvarázsolt nőnek és egyszerre hidegfejű, okos és profi énekesnőnek az előadásáról.

Egy szóban mondom el: imádtuk. Ha több szóban mondom: sírtunk, annyira imádtuk. A produkció egyik csúcspontja Dés László szerzeménye, a Nagy utazás volt, de fölhangzottak más nagyszerű zene- és dalszerzők munkái is, így hallhattuk Seress Rezső, Szenes Iván, Fényes Szabolcs, Bágya András, vagy a maiak közül az említett Désen kívül Gábor S. Pál vagy Presser Gábor szerzeményeit.

A formáció alapembere Jáger András, illetve (ahogyan mindenki nevezi) Jáger Bandi, aki hazulról, zenészcsaládból hozta magát azt a hihetetlen zenei intelligenciát, amelye a feldolgozásaiban, különböző hangszereléseiben, átirataiban kamatoztat. Mindössze tizennyolc évesen végezte el a dzsessz zongora szakot, s mivel korán beleszeretett a latin dallamokba, a latin dzsessz zongorázás legkiemelkedőbb alakja. Jáger Bandi és Malek Andrea másfél évvel ezelőtti találkozásából született meg a Malek Andi Soulistic, amely népzenei motívumokat dolgoz föl dzsesszes világban.

Malek Andrea egy tünemény: embernek és művésznek is az. Csodálatos pillanatokat szerzett, a mosolyával azt sugározta minden percben, hogy élni jó és élni öröm, annak ellenére, hogy élni rossz, és élni bánat. Igaz, énekelhetne ő bármit, akkor is hinnénk neki, ha a kedvenc nagymamánk kedvenc sütireceptjét búgná a fülünkbe, mert szemkápráztató belső ragyogással bíró, érzékeny és elhivatott művész. Köszönet érte, hogy velünk volt, és még ráadást is adott.

A zenekar tagjai: Malek Andrea (ének); Jáger András (zongora); Hárs Viktor (nagybőgő); Lakatos Peczek András (dob); Balog Roland (gitár).

Aki lemaradt Malek Andrea hétfő esti koncertjéről, az legközelebb október 9-én este, az Urániában hallhatja és láthatja őt a Jazzrael vendégeként. A koncert másik három meghívott művésze: Gerendás Péter, Kalmár Panni és Szőke Niki.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.