Malek Andrea: Lobog a zene a lelkemben…

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Malek Andi Soulistic ad koncertet a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szeptember 11-én este 7 órától. Malek Andrea és zenésztársa, Jáger Bandi a jazz, az R’nB és a népdal hármasából elegyített, különleges eredeti zenével készül. Ki ne hagyják! Ilyen a lélek hangja, ha szívből szól. Az estről Malek Andreát kérdeztük.

Mi lesz műsoron a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában? 

Számomra ez több, mint műsor… Száz, vagy ki tudja, hány évet átölelő időutazás. Igazi kincseket tárunk majd a közönségünk elé. Az az érzésem, hogy olyan arcát mutatjuk meg a daloknak, ami eddig még sosem mutatta meg magát. Fontos és ismert magyar dalok, amelyekről kevesen tudják, hogy zsidó identitásúak, néhány saját dal, népdalok, és azok a kegyetlenül szép jiddis dalok, amik az ember szívét másodpercek alatt össze-vissza törik. Ezeket játsszuk tizenegyedikén.

Ilyen hosszú előadói rutinnal a háta mögött is van az emberben drukk és feszültség a közönség miatt? Ha igen, ezt hogyan szokta oldani? Mi a módszere, hogyan készül egy föllépésre? Zenét hallgat, olvas, vagy alszik? Mi a módszere a drukk ellen?

Először is felmérem a helyzet komolyságát… Megtanulom a szövegeket, és közben elképzelem a helyzetet. Szoktam sírni is a dalokon, ilyenkor ki kell sírnom magamból őket, sokszor áténekelni, míg el nem jutnak egy nyugalmasabb szintre, különben nem tudom elénekelni soha, mert megfulladok… Ilyen most az „Ich hob Dich Tzufiel Lib”. Ez az első alkalom, hogy jiddisül énekelek… Ausztriában élek, tizennyolc éve beszélek „bécsi németül” és a minap rájöttem, hogy értem a jiddist… Ez valamiért rettenetesen szíven üt… Elképesztően szépnek és karakteresnek találom a jiddis dalok lelkivilágát, pedig még csak most ismerkedünk… Egyébként koncertek előtt közvetlenül szeretek visszavonulni, és miközben festem a szemem, rúzsozom a szám, átgondolom egyik dalt a másik után. Hálát adok, hogy ennyi jó jutott nekem… Hogy ezt a sok dalt én mind elénekelhetem…

Zsinagógában lesz a koncert, ezért kérdem, hogy milyen érzés szakrális térben énekelni, másképp szól az emberben a zene egy templomi térben?

Nyilván minden fellépés lenyomat az életemről, mesél az érzelmi állapotomról, de azért egy borfesztiválon másfajta mélységeket érint az ember, mint egy szentélyben. Isten házában énekelni nem tréfadolog. Szinte kézzel fogható a Gondviselés jelenléte, ami az emberek szeretetében és a különleges hangzásban is megnyilvánul. Szóval számomra zsinagógában énekelni ünnep.

Kikapcsolódásként mostanában milyen zenéket hallgat szívesen? Vannak-e új fölfedezettjei, kedvencei?

Örök hálával tartozom Jáger Bandi jazz zongorista-zeneszerző barátomnak, aki másfél éve „táplál“ engem finomabbnál finomabb, értékes zenékkel. Átküldi őket internetes link formájában, és én csak hallgatom és töltekezem. Furcsa, de rengeteg a közös pont a zenei ízlésünkben. Például itt van a fekete R’nB, vagy az autentikus latin zene iránti rajongás… ez mindjárt két külön világ. És a harmadik a Gospel, aztán a magyar népzene… Ebből született az első közös albumunk is. Ősszel várható a megjelenése. A formációnk neve Malek Andi Soulistic lett. Népdalokat éneklek mai, ritmikus és nagyon romantikus feldolgozásban. Ez is intenzív pihenés számomra.

Ha végignézi a zsidó fesztivál programját, akkor melyik produkcióra menne el magánemberként, melyik érdekelné a legjobban?

A nemzetközi kántorkoncertre mindenképpen elmennék, meghallgatnám Gábor S.Pál dalait kedves barátaim, a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla, és Tony Lakatos előadásában.

Gondolom, jó előre látja a programját, ezért kérdem, hogy fellépés szempontjából milyen lesz az idei ősz, hol látjuk és hallhatjuk majd?

Tartalmas ősz elé nézek. Minden részlet látható az interneten. Kislányom most kezdi a sulit Ausztriában… Lobog a zene a lelkemben… Úgyhogy azt hiszem, minden asszonyi és anyai szeretetemre, erőmre szükség lesz, hogy mindent ügyesen összehozzak.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.