Meglepetés-koncert az Ethnofiltól

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon föllép a progresszív elektronikus világzenét játszó Ethnofil együttes, amely kifejezetten erre az alkalomra összeállított meglepetés-műsorral készül a koncertre. Az előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 29-én, este 7 órától – Weil András zenekarvezetőt, a csapat billentyűsét kérdeztük.

Az Ethnofil nagyon különleges zenét játszik. Te hogyan határoznád meg a stílusát?

Én úgy látom, hogy mára a klasszikus értelemben vett zenei stílusoknak egyre kevésbé van létjogosultságuk. Kérdéses legalábbis, hogy a mai zenéket leírni, meghatározni alkalmasak-e stílusljelzők. Ennek szerintem az az oka, hogy a kortárs zeneszerzők végtelen mennyiségű és típusú zenéből meríthetnek ötleteket, és inspirálódhatnak a világ minden pontjáról. Így teszünk mi is, heten százféle zenét hallgatunk, amik rendszerint önmagukban is egyvelegei számtalan stílusnak. Így hát meghatározni a zenénk stílusát ma inkább formaság, leírni talán inkább zenei eszközhasználattal, a zenénk hatásmechanizmusaival tudnám. Ha muszáj lenne mégis jelzőt találnom rá, akkor a mai stílusmeghatározásom ez lenne: progresszív elektronikus világzene. Progresszív, mert a jelen aktuális zenéi által inspirálódunk, azokat gondoljuk tovább és építünk belőle saját világot nem kevés befektetett intellektuális energiával.  Elektronikus, mert eszközhasználatában dominálnak a szintetizátorok, hangminták és elektronikus effektek. Világzene a dallamvilág motívumai, a világzenei hangminták, a hegedű- és ütőhangszerek, valamint a ritmusvilágunk miatt.

Eddig három lemezetek jelent meg. Ezek anyagából kap válogatást a közönség a zsidó fesztiválon?

A 2011-es „Fülön Csíp”, majd a 2014-es „Kókuszmúzeum” után idén jelent meg a harmadik „The Edge” című lemezünk. A koncerten a legújabb lemez dalain kívül a Kókuszmúzeumról is megszólal néhány téma, amiket kicsit átgyúrtunk az aktuális ízlésünk szerint. Lesznek olyan különleges számok is, amik sosem kerültek rögzítésre, csak koncerteken hallhatók.

Most egy zsinagógában fogtok fellépni. Egy zenekar élő produkcióját mennyiben határozza meg a helyszín? Más jellegű játékot követel egy ilyen szakrális tér, mint mondjuk egy szabadtéri színpad? 

Nem is gondolnád, hogy mennyit számít a helyszín, ez nagyon fontos tényező. Az akusztika meghatározza, korlátozza, vagy épp kibővíti azt, hogy mit tudunk eljuttatni a zenénkből a közönség fülébe. Úgy kell hozzá alkalmazkodnunk, hogy a lehető legtöbb információ átmenjen, így néha a hangszerelést is meg kell változtatni, hogy például ne folyjon masszaként a hangzás. Egy zsinagógában, ami alapvetően zeng, fontos, hogy kevesebb hang szólaljon meg, mint egy sterilebb, szabadtéri helyszínen, ezért próbáljuk minimalizálni a játék sűrűségét.

Mit hallhat tőletek a közönség a zsidó fesztiválon? Milyen műsorral készültök?

A koncert alapvetően a „The Edge” lemezbemutató turné része, így a lemez bemutatásáról szól, azonban egy kifejezetten erre az alkalomra szabott meglepetés-összeállítással is készülünk, amely a klezmer zene kultúrájából merít.

Az Ethnofil híres a remek improvizációs játékáról. Egy-egy improvizációs fellépésre hogyan kell próbálni? Nálatok egy-egy improvizációban mennyi az előre begyakorolt elem, s mennyi a helyszíni játék? 

A rögtönzés közben mi mindig az adott pillanatot megélve, az adott környezet által inspirálva játszunk. A konkrét játékot nyilván nem gyakoroljuk be, hiszen pont ez a lényeg, azonban sokat dolgoztunk rajta, hogy közös zenei nyelvet beszéljünk. Ez egy összeszokott csapat, a magjával tíz éve kezdtünk el együtt improvizálni még az egri zeneiskola berkeiben. Azóta bővült a csapat, több ember muzsikál együtt, ami több figyelmet kíván mindenki részéről, de pont ettől lehet sokszínű és izgalmas egy-egy improvizatív együtt zenélés.

Az esemény facebook oldala ide kattintva

K. Zs.

A 2008-ban Egerben megalapított Ethnofil zenekar 2012-ben az A38-as Talentométer, 2015-ben pedig a Szimpla Lemming Program fődíját nyerte el. A csapat az elmúlt tíz évben több száz koncertet adott Magyarországon, rendszeresen föllépnek a Művészetek Völgyében, az Ördögkatlanban és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A zenekar tagjai: Kocsis Levente (basszusgitár), Moldván Zsolt (ütőhangszerek), Okos Viola (ének, hegedű), Okos Gergely (dobok), Őrsi One-AB András (hangminták/effektek), Zahár Fanni (fuvola, szaxofon), Weil András (zenekarvezető, billentyűs).

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.