Megvalósult a remény: közössé lett az ünnep

Az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb Zsidó Kulturális Fesztiválja van mögöttünk, s ezért nem csak a fellépő művészeknek, szervezőknek, dolgozóknak jár köszönet, hanem a közönségünknek is.

A napokban véget ért az idei Zsidó Kulturális Fesztivál, és örömmel jelentjük: a rendezvény-sorozat szinte összes eseménye telt házzal zajlott. Megteltek a zsinagógáink, akár csak a külső helyszínek, és ezért köszönet jár minden fellépő művésznek és támogatónknak, továbbá a fesztivál szervezőinek és összes közreműködőjének. Köszönet a hostess kisasszonyoknak, a műszaki dolgozóknak, a különböző intézmények, zsinagógák személyzetének, a biztonságért felelős szakembereknek, az eseményekről beszámoló sajtómunkásoknak, és a közönség számára láthatatlan, de a fesztivál során nélkülözhetetlen háttércsapat minden egyes tagjának. Odaadó, lelkes és magas színvonalú munkát végeztek, de rajtuk kívül örömmel és hálás szívvel mondunk köszönetet a közönségnek.

Nem egy olyan koncertünk volt, amelyre már napokkal korábban elfogyott az összes jegy, ami egyrészt hihetetlen siker, másrészt óriási megtiszteltetés számunkra. Megvalósult az a reményünk, amit a rendezvény indulásakor az összetartozás kapcsán megfogalmaztunk: legyen közös az ünnep!

Igyekeztünk a lehető legszélesebb közönségréteget megszólítani. Arra törekedtünk, hogy a lehető legszínesebb színskáláját mutassuk föl a sokszínű, ezerarcú magyar zsidóság sajátos kultúrájának, hagyományának és művészetének. Őszintén reméljük, hogy rendezvényeink nem csak szórakoztatók voltak, de kedves közönségünknek része volt katartikus művészi élményekben is.

Erős hittel valljuk, hogy a magyar zsidóság művészete szerves és elválaszthatatlan része közös kultúránknak, ennek a csodálatos magyar kultúrkincsnek, amelyet együtt, közösen gazdagítanak romák és székelyek, zsidók és keresztények, hívők és nem hívők, anyaországiak és erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyarok, azaz mi, mindannyian, akiknek a magyar nyelv és a magyar kultúra az otthona.

Úgy érezzük, az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb zsidó fesztiválja van mögöttünk, ami pedig a 2018-as Zsidó Kulturális Fesztivált illeti: a következő egy évben azon fogunk dolgozni, hogy legalább ilyen sokan találkozzunk jövőre is! 

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.