Micsoda kezdés: tomboló telt ház a Frankelben

Óriási sikerrel zajlott le az idei Zsidó Kulturális Fesztivál beharangozó rendezvénye a Frankel zsinagógában vasárnap este.

Soha jobb fesztiválkezdetet, mint ez a mostani! A Frankel zsinagóga vasárnap este zsúfolásig megtelt a Zsidó Kulturális Fesztivál első programjaként beharangozott, vidám nyárbúcsúztató klezmerestre, amely a zsidó népzenétől a Hava Nagiláig mutatta be a legjellegzetesebb zsidó dallamokat.

Verő Tamás főrabbi köszöntője után a Frankel zsinagóga férfikórusának előadására melegíthetett a közönség, majd jött sokunk nagy kedvence: a Klezmerész. Nevével ellenétben ez a zenekar nem csak klezmert játszik, hanem minden mást is, ami zsidó zene és muzikális gyönyörűség, izraeli slágerektől kezdve a sivatag rózsájáig.

Föllépett a gitárvirtuóz Lakatos György, aki nem csak a zenei tudását csillogtatta meg, hanem abból is ízelítőt adott fiúi szeretetből is: az egyik, fergeteges brillírozással előadott, izraeli slágert ugyanis a nézőközönségben helyet foglaló édesapjának ajánlotta.

A hangulatot Nógrádi Gergely főkántor forrósította föl igazán, aki nem csak fájdalmasan szépséges, szomorú dalokat adott elő, hanem vidám feldolgozásokat is, nem csoda, hogy a Zsidó Pavarottit többször visszatapsolták. Föllépésének egyik csúcspontja Mordeháj Gebirtig: Ég, testvérek, ég című szerzeményének előadása volt. Mordeháj Gebirtig az „Undzer shtetl brent!” című dalt egy lengyel városban, Przytykben történt pogrom után írta még az 1930-as  években, ez volt az oka annak, hogy az 1940-es évekre olyannyira ismertté vélt, hogy a háború alatt számos gettóban és lágerben énekelték.

A szerzőt egyébként 1942-ben, deportálás közben ölték meg, emléke azonban fönnmaradt, hiszen a különböző megemlékezéseken az „Undzer shtetl brent!” az egyik leggyakrabban előadott ének.

Ne feledjék: a fesztivál következő rendezvénye az Óbudai Társaskörben lesz ezen a héten vasárnap, délután 3 órától, amikor Dalok a Kispipából címmel Fesztbaum Béla színművész Seress Rezső dalaiból összeállított koncertjét hallhatják.

K. Zs.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.