Röhögjünk együtt rejtőül!

Röhögjünk együtt rejtőül!

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon megelevenednek Rejtő Jenő, alias P. Howard halhatatlan alakjai a Bob és Bobék Orchestra bemutató előadásában. Az először ezen a fesztiválon látható estről a társulat vezetőjét, Horváth Kristóf slammert, alias Színész Bobot kérdeztük.

Miért éppen Rejtő Jenő?

Mert nekem Rejtő Jenő gyerekkori, nagy kedvencem, gyakorlatilag az ő könyvein tanultam meg olvasni. Az anyám is nagy rajongója volt, az ő révén máig megvan odahaza a teljes Rejtő-sorozat.

Vagyis az a híres Albatrosz kiadás?

Igen, természetesen, az a bizonyos sárga borítós, klasszikus sorozat. Mindent szeretek tőle.

Még a Vadnyugaton játszódó könyvet is? Merthogy azok szerintem nem olyan jók, mint a légiós történetek.

Én a western könyveit is nagyon szeretem! Azok közül a Texas Bill, a fenegyerek a kedvencem!

S hogy lett Rejtő műveiből műsoros est?

A Bob és Bobék Orchestra régóta készít különböző esteket nagy magyar költők művei alapján, így volt már Arany-, Weöres-, Pilinszky- és Petri estünk is. A Rejtő-előadás ebbe a sorba illeszkedik, persze azzal a nagy különbséggel, hogy ő ugye dalszövegeket, verseket nem írt, ezért a műsorhoz ezeket nekünk kellett megírnunk. Ezt úgy csináltuk, hogy a műveiből kiválasztottunk hat karaktert, és az ő regénybeli dumáikat felhasználva írtunk nekik saját dalszövegeket.

Ki ez a hat karakter? Gondolom, Fülig Jimmy és Piszkos Fred nem maradt ki?

Igen, a hat között ott van Fülig Jimmy és Piszkos Fred, s rajtuk kívül Vöröskarom, Troppauer Hümér, a költő, azután Tuskó Hopkins, és Vanek úr.

Eszébe jutott már, hogy ezek az alakok voltaképpen magyarok?

Szerintem ez nem is kérdés. Akárhol is járnak a világban, ezek a figurák nyilvánvalóan magyarok.

Eddig hányszor adták elő a Rejtő-műsort?

Bemutattuk a Kedvencek temetőjén a Margón, és a napokban játszottuk Kapolcson, a Momentán udvarban, de a Zsidó Kulturális Fesztiválra készülő műsor még laboratóriumi körülmények között van, hiszen még dolgozunk rajta: szeretnénk kiegészíteni más karakterekkel is, illetve különböző részletekkel a regényszövegekből. Ezt nagyon fontosnak érzem, mert azt tapasztalom, hogy a tízen- és huszonéveseknek Rejtő mintha nem jelentene semmit. A harmincasok még szeretik, idézik, de a fiatalabbak nem nagyon. Nem azt állítom, hogy nem olvassák a huszonévesek, egyszerűen csak meglepett, hogy találkoztam olyanokkal a fiatalabb generációból, akiknek Fülig Jimmy és Vanek úr teljesen ismeretlen volt.

Mivel sokrétű alkotónak ismerem, hadd kérdezzem meg, hogy a Rejtőn kívül min dolgozik még?

Csináltunk egy videóklipet átmeneti otthonos gyerekekkel Reziliencia címmel már látható jónéhány napja. Fél évig dolgoztunk együtt a gyerekekkel, együtt írtunk meg egy dalszöveget, ami nagyon csodás munkafolyamat volt, részt vett benne az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület. Az efféle munkában már volt tapasztalatom a Tudás 6Alom Munkacsoport vezetőjeként.

K.Zs.

***

Rejtői romantika a Bob és Bobék Orchestra előadásában. A produkcióban közreműködik: Bakos Bettika (ének); Dévényi Zoltán (gitár); Eged Márton (basszusgitár); Horváth Kristóf „Színész Bob” (szöveg); Oláh Edmond „Mizó” (beatbox). A Rejtő-est előbemutatóját az idei Margó Fesztivál keretében rendezték meg, az igazi premier azonban a Zsidó Kulturális Fesztiválon lesz szeptember 2-án. vasárnap este 7-től a budapesti Hegedűs Gyula utca 3. szám alatti zsinagógában.

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.