Siessenek, ha még helyet akarnak!

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál vasárnap este ér véget, s mindenkinek azt javasoljuk, hogy ha szeretne részt venni valamelyik programon, akkor igyekezzen jegyet váltani! Vasárnap föllép Bauer Andrea a művésztársaival, a Bob és Bobék egy Rejtő-esttel, valamint a Sabbathsong Klezmer Band Nyári Károllyal.

Habár a vége felé közeledik, az idei Zsidó Kulturális Fesztivál még tartogat olyan meglepetéseket, amelyeket nem szabad kihagyni! A Goldmark teremben szeptember 2-án, délután 6 órától Bauer Andreától és művésztársaitól megtudhatjuk, hogy milyen az opera és a jazz egyvelege a The man I love című műsor keretében. A produkció a keleti hagyományokon alapuló hangzásvilágon keresztül jut el a kötött hangzású operától a kötetlen jazz szabad improvizációs világába Bernstein, Gershwin és Golijov művein át. A műsor az újjászületésre, a reményre és a hitre összpontosít, mert Bauer Andrea szerint vannak az életünkben olyan felsőbb elrendelések, mint a szerelem és a születés pillanata. Ehhez neki az inspirációt Bernstein már említett, Kaddis című műve adta, mert – habár a kaddist az elmúlással szokás azonosítani – az igazából Isten dicsőítéséről szól, az életbe vetett hitünket fejezi ki.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Bob és Bobék Orchestra előadásában szeptember 2-án, vasárnap este 7 órától Rejtő Jenő, alias P. Howard halhatatlan figurái jelennek meg: többek között Vanek úr, Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vöröskarom, Troppauer Hümér és Tuskó Hopkins. A Rejtő-est előbemutatóját az idei Margó Fesztivál keretében rendezték meg, az igazi premier azonban a Zsidó Kulturális Fesztiválon lesz. A szórakoztató verses produkciók előadására létrejött Bob és Bobék Orchestra következetes pimaszsággal rombolja a megmerevedett formákat. Repertoárjukban olyan klasszikusok szerepelnek, mint Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Petri György, Pilinszky János – és melléjük most felsorakozik Rejtő Jenő is. Az alkotók saját verseik révén idézik meg a híres rejtői alakokat ezzel a rejtői mottóval: „Az alvilágnak igenis, hogy van romantikája”.

A tavalyi nagy sikerű teltházas koncertje után az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon újra föllép az ország egyik legnépszerűbb klezmer együttese, az idén 20 éves Sabbathsong Klezmer Band. A Masa Tamás által vezetett csapat különleges műsorral és vendéggel készülnek: ezúttal Nyári Károllyal és zenekarával adnak közös műsort, amelyben a klezmer zene mellett zsidó zeneszerzők dalait és musical dalokat dolgoznak fel. A műsorban felcsendülnek olyan világslágerek, mint a New York, New York, a Love story, a Szélmalom, a Lulluby in ragtime és az Oh Lady be good, valamint népszerű héber és jiddis dallamok, mint a Halleluja laolam, Bashana habaa, Moszkva parti esték és a Bai mir bistu sejn, s természetesen ezen az estén Tevje, a világhírű tejesember is leszáll közénk a háztetőről. Nyári Károlynak régi álma teljesedik be azzal, hogy most először énekelheti el a már jól ismert számait, valamint azokat a dalokat, amelyeket kifejezetten az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra tanult meg.

 

 

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.