Szakcsi Lakatos Béla: a Jiddise máme a kedvencem

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a legendás dalszerző, Gábor S. Pál szerzeményeiből hallgathatnak meg egy dzsesszes hangszerelésre írt, igényes válogatást a Trio Midnight, Tony Lakatos, Zsoldos Béla és Szakcsi Lakatos Béla közreműködésével szeptember 6-án este 8-tól a Dohány utcai zsinagógában. Szakcsi Lakatos Béla e koncert apropóján válaszolt kérdéseinkre.

A koncert első részében a Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész szólózik majd: minden dalt szétszed, összerak és újraértelmez, így hallhatunk tőle lüktető dzsessz frazírozást, és természetesen magas szintű zongorázást. A második részben a Trió Midnight (tagjai: Oláh Kálmán zongora, Egri János bőgő, Balázs Elemér dob) ép színpadra a világhírű szaxofonzsenivel, Tony Lakatossal és a kiváló vibrafonművésszel, Zsoldos Bélával. Gábor S. Pál legnagyobb slágerei szedik csokorba kimunkált játékkal, új hangszereléssel, nagyívű szólókkal. Fölhangzanak majd olyan, mindenki által ismert dalok, mint a Cserháti Zsuzsa által népszerűvé tett „Kicsi, gyere velem”, vagy a Kovács Katitól megismert „Úgy szeretném meghálálni” című szerzemények.

A koncert kapcsán Szakcsi Lakatos Béla portálunk megkeresésére elmondta: Gábor S. Pál jó barátja, akinek a számai dallamosak, fülbemászóak, s a klasszikus zenéhez is sok közük van, így mindegyiket szívesen játssza. A Kossuth-díjas művész elárulta azt is: ha kikapcsolódásként hallgat zenét, akkor általában klasszikus-, pop-, népzenét és dzsesszt hallgat, így például Sztravinszkijt vagy Robert Glaspert, ugyanakkor a szereti a jiddis népdalokat és a klezmert is, személyes kedvence a Jiddise máme, amelyet rengetegszer játszik ráadásként.

Szakcsi Lakatos Bélától megkérdeztük, hogy a zsidó fesztivál eseményei közül mit ajánlana a közönségnek, mire a művészt azt válaszolta: a Sabbathsong koncertjét választja, mert Masa Anita remekül énekel benne.

K. Zs.

Az esemény facebook oldala ide kattitnva ›

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.