Szól a szív a lélekhez: Malek Andrea hangján

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál újra üdvözölhetjük a színpadon Malek Andrea énekesnőt, aki ezúttal nem csak zenésztársával, Jáger Bandival lép a közönség elé. A Malek Andi Soulistic vendége lesz Balázs Fecó, Szalóki Ági és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar. A koncert a Dohány utcai zsinagógában lesz augusztus 28-án, kedden este 8 órától.

– Elképesztő sebességgel indult, 21 évesen már az egész ország ismerte Kulka János, Mágenheim doktor elbűvölő, fiatal szerelmeként. Évődéseik a rendszerváltás szerelmi aláfestésévé lettek 1989-től fogva. Egyre emelkedett a csillaga, aztán az ezerdforduló körül váratlanul eltűnt. Érzelmes, bölcs, nagy énekesnőként került elő, például jazzes zsidó népzenével és immár az 50-hez közel elénekelhette az askenázi zsidóság „himnuszát”, a jiddise mámét is. Mert ő is az – ezt írtuk tavaly a Mazsihisz honlapján Malek Andrea születésnapja alkalmából, és ma sem fogalmaznánk másként. Malek Andrea érzelmes és bölcs, egyszóval szeretnivaló ember, akinek minden koncertjén szól a szív a lélekhez.

A mostani, Dohány utcai koncertjükön zsidó dalszerzők és előadók dalaiból válogatnak, ezen kívül saját szerzemények és magyar népdalok is elhangzanak. Olyan szívhez szóló, szép dallamokat adnak elő, mint például Michel Legrand két legnagyobb slágere, a Summer knows és a Windmills of your mind, Seress Rezsőtől a Szomorú vasárnap, de felcsendül majd a Jiddishe Mame és a Beir mi bistu shein.

Balázs Fecó legnagyobb slágereit adja elő, többek között Andreával duettben a Maradj velem című dalt. Szalóki Ági Karády Katalin elhíresült dalaival lép színpadra, s természetesen ő is énekel majd egy duettet Malek Andreával. Kíséretük a Magyar Virtuózok Kamarazenekar lesz.

A fesztiválra készülve Malek Andreáról megkérdeztük Balázs Fecót is, aki azt mondta róla: „rendelkezik azzal a művészi karizmával, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy énekesből egyéniség legyen. Nem arról beszélek, hogy valaki kristálytisztán énekeljen, hanem arról a kisugárzásról, ami megkülönbözteti az egyik énekest a másiktól. Eléggé ismerem a dolgait, hiszen a dobosom stúdiójában vette föl a lemezeit, nagyon szeretem őt, és megtiszteltetésnek éreztem, amikor az Andi felkért a közreműködésre”.

Mit is lehetne ennyi széphez hozzátenni? Még egy szépet. Mert ha a Malek Andreát méltató, tavalyi Mazsihisz-cikkel kezdtük, akkor zárjuk is azzal: „nem tehet róla, mindenkinek bele kell szeretni, ez van és kész”.

K. Zs.

Az esemény Facebook oldala ide kattintva
Szeretne jegyet vásárolni erre az eseményre? 

A Malek Andi Soulistic tagjaiMalek Andrea (ének), Jáger Bandi (zongora), Balogh Roland (gitár), Hárs Viktor (bőgő), Csejtei Ákos (szaxofon), Lakatos Pecek András (dobok).

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.