Zenecsoda a Dohányban: kéretik megismételni!

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében közös koncertet adott a Budapesti Klezmer Band a Budapest Bárral, és a két zenekar emberséges szívvel, érzékeny lélekkel, tüneményes zenei tehetséggel megáldott művészei által egyszeriben sokkal jobb hellyé változott a világ.

Fotó: Szentgyörgyi Ákos

Hatalmas ötlet volt, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében együtt álljon színpadra a Budapesti Klezmer Band és a Budapest Bár, hiszen aki ott volt a két zenekar közös koncertjén a Dohány utcai zsinagógában múlt vasárnap este, az tudja és érzi: a nagy találkozásból nem mindennapi zenei élmény született. Nem csodálkoznék rajta, ha a két együttes elgondolkodna esetleges további közös fellépéseken, mert a mostani este bebizonyította: ha emberséges szívvel, érzékeny lélekkel, és tüneményes zenei tehetséggel megáldott profik révén hangolódunk rá, egyszeriben tényleg sokkal jobb hellyé változik a világ.

A koncerten a Budapest Bár kezdett, amely tíz évvel ezelőtt alkalmi vállalkozásként indult: Farkas Róbert hegedűművész, a száz tagú cigányzenekar egykor legfiatalabb prímása népszerű rockénekeseket (köztük olyan sztárokat, mint Lovasi András és Kiss Tibor) kért fel arra, hogy új hangszereléssel előadott régi kuplékat, slágereket, táncdalokat énekeljenek. A kezdeményezés akkora sikert aratott, hogy Farkas Róbert jó érzékkel úgy döntött: folytatni kell. Azóta is óriási sikerrel koncerteznek, idén nyáron a Budapest Parkban hatezer ember előtt játszottak, s bárhová mennek, tomboló telt ház fogadja őket.

Fotó: Szentgyörgyi Ákos

A Prima Primissima díjas Budapest Klezmer Band 1990 óta van jelen a hazai zenei életben: a zenekart az immár Kossuth-díjas Jávori Ferenc (vagy ahogyan mindenki hívja: Fegya) alapította. Külön öröm, hogy az együttes neve szinte összeforrott a Zsidó Kulturális Fesztivállal: köszöntő beszédében Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke is utalt rá, hogy az idén a huszadik jubileumát ünneplő zsidó fesztivál sok változáson átesett, de egy dolog állandó maradt, és ez a Budapest Klezmer Band föllépése minden évben.

A fentiek alapján már-már természetes, hogy a Dohány utcai zsinagóga zsúfolásig megtelt a két zenekar közös fellépésére, a közönség a Budapest Bárban ezúttal Behumi Dóra, Keleti András és Kiss Tibor énekeseknek tapsolhatott. A rendezvény színvonalát nagyban emelte a professzionális közvetítés: a nézők kivetítőkön is nyomon követhették a színpadi eseményeket, és a zene ritmusára változtatott képek, kamerabeállítások nagy szakmai rutint sejtető váltogatása látványban is visszaadta a feszes, sodró lendületű muzsikát.

Aki nem volt, az sajnálhatja, aki azonban ott volt, az jó időre gazdagon feltöltekezhetett a magyar, a zsidó és a cigányzenei kultúra kincseivel. Ha szabad egy javaslattal élni: jövőre, a 2018-as zsidó kulturális fesztiválom szépen kéretik a műsort megismételni.

K. Zs.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.