Zsidó fesztivál: fogytán a jegyek, siessenek!

Több programra már elkapkodták a belépőket, ezért igyekeznie kell annak, aki a huszadik Zsidó Kulturális Fesztivál előadásairól nem akar lemaradni.

Az idei jubileumi Zsidó Kulturális Fesztivál eseményeire igen kapósak a jegyek, ami nem is csoda, hiszen a programsorozat sok-sok különleges zenei élményt tartogat. Több előadás már most telt házasnak ígérkezik, amit megelőlegezett maga a parádésan sikerült fesztiválkezdet is: a Frankel Leó úti zsinagógában múlt vasárnap este megtartott vidám nyárbúcsúztató klezmerest művészeinek telt ház tapsolt.

A fesztivál a kínálatát tekintve igen sokszínű, a programban színházi előadásoktól kezdve komolyzenei hangversenyeken és kántorkoncerten át könnyűzenei produkciókig sokféle előadás szerepel. A színházi előadások közül fölhívjuk a figyelmüket a Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című darabjából készült előadásra a Wesselényi utcai Goldmark teremben szeptember 3-án. vasárnap délután 6 órától. A darab szerint: háború van – mindegy, hogy hányadik, mialatt egy katonaszökevény és egy menekült lány bujkál egy gellérthegyi villában. Odakint ellenségek, a házon belül viszont csak egy férfi és egy nő, akik egymásra vannak utalva, akik próbálnak túlélni és megszabadulni a múltjuktól. Különleges előadás különleges sorsokról, nem szabad kihagyni!

Ugyancsak kivételes élményt ígér az erdélyi és máramarosi zsidó népköltészetet bemutató, Volt egyszer egy kis zsidó című előadás a Bethlen téri zsinagógában szeptember 5-én, este 7 órától. A dalok szövegét Kányádi Sándor írta és Almási István zene-folklorista készített hozzájuk jegyzetet. A produkcióban Laczkó Vass Róbert – színművész (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és művész társai lépnek föl, akik egy elsüllyedt Atlantiszt idéznek meg a egy nagy erdélyi költő segítségével, aki hazaengedte az „egyszervolt”, „kis zsidókat” eltűnt világukba és a magyar emlékezetbe.

Nem mindennapi esemény színhelye lesz a Dohány utcai zsinagóga szeptember 5-én, kedden este 8-tól, ahol egy izraeli, egy szerb és egy magyar kántor különleges koncertjét hallgathatják meg egy zongora és egy gitár kíséretében. A nemzetközi kántorkoncert keretében a bécsi zsidó hitközség főkántora, Shmuel Barzilai, a müncheni Beth Shalom Zsinagóga főkántora, Nikola David, és a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora és büszkesége, Nógrádi Gergely, a Zsidó Pavarotti most először ad közös koncertet Magyarországon!

Szintén a Dohány utcai zsinagóga ad otthont a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos közös produkciójának szeptember 6-án, este 8 órától. A nemzetközi hírű zenészek a To Meet Again című, Gábor S. Pál slágereiből készült lemezüket mutatják be. Felcsendülnek majd olyan, mindenki által ismert dalok, mint például a Cserháti Zsuzsa révén népszerűvé lett „Kicsi, gyere velem”, vagy a Kovács Kati által sikerre vitt „Úgy szeretném meghálálni” című szerzemények.

S ki nem szabad hagyni a felsorolásból Malek Andreát! Az ország egyik legkülönlegesebb hangszínű és karakterű énekesnője a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lép színpadra szeptember 11-én. hétfő este 7 órától. A Jiddise máme című előadás a frissen alakult Malek Andi Soulistic formáció produkciója, amelyben Malek Andrea méltó zenészpartnere: Jáger Bandi! Együttműködésükről a többszörös Artisjus- és EMeRTon-díjas énekesnő azt mondta: „új műfaj van születőben, ami csöppet sem idegen tőlem, hiszen a jazz, az R’nB ötvöződik a népdallal, eddig még nem látott arcát mutatva. Karcsú hidat emelünk a két műfaj közé. A magyar népdal pedig annyi lehetőséget kínál, olyan gazdag, hogy nincs is más lehetőségünk, mint tisztelettel közelíteni felé”.

S a végére hagytunk egy igazi legendát, a magyar rock feledhetetlen hangú nagyágyúját: Révész Sándort, az egykori Generál és a Piramis zenekarok sztárját és frontemberét. A legendás énekes a Rock and roll közlegények című formációval – Horváth Ákossal és Nagy Gergővel, a veszprémi Bluesberry együttes művészeivel – áll színpadra a Dohány utcai zsinagógában szeptember 14-én, este 8 órától. A Generál és Piramis halhatatlan slágerein kívül repertoáron lesznek Révész Sándor szólóalbumainak dalai, valamint vadonatúj szerzemények is. Aki nem akar lemaradni a páratlan zenei élményről, annak sietnie kell: olyan sokan akarják Révész Sándort újra élőben hallani, hogy vészesen fogytán a jegyek.

Azt tanácsoljuk: igyekezzenek!

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.