Zsidó zeneszerzők nélkül másképp szólna Hollywood

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében különleges esttel nyitott az Uránia Nemzeti Filmszínház idei szezonja: a Zsidó Kulturális Fesztivál és az Uránia közös szervezésében hallhattuk (és láthattuk!) Korcsolán Orsolya hegedűművész és partnere, Lajkó István zongoraművész produkcióját Hollywood Anno címmel.
 

A műsort Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója vezette föl, aki elmondta: Korcsolán Orsolyával egy éve ismerkedett meg személyesen, amikor a művésznő arra kérte, hogy a nemzeti filmszínház gyönyörű belső terében forgathassanak le egy előzetest ahhoz a lemezhez, amelyen a tragikus sorsú  Kuti Sándor zeneszerző műveit mutatja be. A trailer elkészült, majd megjelent maga a lemez is, amelynek bemutatója bemutatóját ugyancsak az Urániában tartották az idei tavaszi fesztiválon. Elekes Botond hozzátette: ezek után olyan szoros szakmai kapcsolat alakult ki a művésznővel, hogy tudatosan készültek olyan programra, amelynek a Rákóczi úti épület adhat otthont. Így kezdődött az együttműködés a Hollywood Anno című produkcióra a Zsidó Kulturális Fesztivállal közösen – mondta az igazgató – majd megköszönte kollégáinak azt a sok-sok munkát, amit ebbe a különleges produkcióba fektettek. 

A Budapest legszebb mozijában szerda este tartott koncert beigazolta, hogy az Elekes Botond által említett sok-sok munka meghozta a gyümölcsét: páratlan zenés és filmes bemutatót kaphattunk abból, hogy az amerikai filmipar világhírű fellegvára milyen sokat köszönhet számos zsidó gyökerű (és azon belül több magyarszármazású) zeneszerzőnek.

 A műsor – természetesen – a Hegedűs a háztetőn című filmklasszikus kezdő képeivel indult Jerry Bock (1928-2010) zenéjével, de John Williams átiratában. Hallhattunk műveket Hanns Eislertől (1898-1962), Ernst Tochtól (1887-1964), majd a műfaj egyik nagy klasszikusa, Erich Wolfgang Korngold következett. Korcsolán Orsolya nem csak hegedült, de az egyes műsorszámok között érdekes információkat osztott meg a szerzőkről. Korngoldról például elmesélte, hogy mindössze 11 éves volt, amikor egy balettzenéjét bemutatták, továbbá Hollywoodba kerülve ő honosította meg azt a szokást, hogy a filmzenéért járó Oscar-díjat nem az adott filmet gyártó stúdió képviselője, hanem maga a zeneszerző vehesse át.

Amikor a vásznon feltűnt a Ben Hur című film egyik szerelmes jelenete, már tudtuk: a színpadról hamarosan Rózsa Miklós zenéje szól majd – hiszen az 1907-ben született, és 1995-ben meghalt magyar zeneszerző írta a világhírű film zenéjét, amiért meg is kapta az Oscar-díjat.

A legnagyobb sikert alighanem az a produkció aratta, amelynek során Charlie Chaplin A diktátor című, 1940-ben forgatott filmjéből a híres borotválási jelenet kockái forogtak Brahms Magyar táncok című művére. Bravúros volt, hogy úgy tűnt, mintha a vászonról maga Chaplin dirigálná a két művészt, ami egyébként így is történt, elvégre Korcsolán Orsolya és Lajkó István – folyamatosan Chaplin mozgását figyelve – a színész mozdulatainak ritmusára zenélt. Nem csoda, hogy a pár perces jelenet ovációval zárult, akárcsak az a produkció, amelyben ugyancsak Charlie Chaplin másik klasszikusát, az 1917-ben forgatott A bevándorló (The Immigrant) képeit láthattuk Darius Milhaud zenéjére. S hogy miért, ha végül is nem ő szerezte ennek a filmek a zenéjét? Erről Korcsolán Orsolya azt nyilatkozta honlapunknak: “Charlie Chaplin megrendelt egy egész filmre szóló partitúrát Darius Milhaud francia zeneszerzőtől. Ez a film sosem készült el, a zene viszont – Chaplin forgatókönyvvázlatai alapján – igen. Én ezt a sziporkázó, lendületes, karakteres Milhaud-darabot elkezdtem rápróbálni az otthoni Chaplin kollekciónk darabjaira. És hihetetlen, de működik Chaplin: „The Immigrant” című varázslatos mozijával.

Belekapaszkodva a művésznő utolsó szavaiba: az est folyamán nem csak ez a zene működött, hanem a teljes műsor. Reméljük, nem utoljára láthattuk és hallhattuk.

K. Zs.

 

 

HÍRFOLYAM #2018

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.