Zsuzsa királynő az ujja köré csavarta a közönséget

Álló vastaps és ováció: ezt kapta ajándékba a zsúfolásig telt Dohány utcai zsinagóga közönségétől Koncz Zsuzsa és zenekara hétfő este, amikor a művésznő, nemzedékek bálványa, koncertet adott a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

A Kossuth- és Prima Primissima díjas énekesnő életművét a föllépése előtt Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke méltatta, aki úgy fogalmazott: Koncz Zsuzsa kompromisszumoktól mentes, komoly, emberi értékeket hordozó munkássága a magyar kultúra kincsévé vált. Hozzátette: az emberi és kulturális értékek tisztelete jellemzi a MAZSIHISZ működését is, és ebben a tekintetben – mint Heisler András fogalmazott – a befogadást és a változó világra nyitott, sokszínű zsidóság eszményét hirdető MAZSIHISZ remélhetőleg szinkronban van a legendás énekesnő munkásságával.

– Nem két hete énekelek, volt tehát miből válogatni erre az estére – mondta Koncz Zsuzsa, aki ennek megfelelően még az 1960-as években íródott szerzeményeket is énekelt, de hallhattunk egy válogatást az utóbbi évek friss lemezeiből, a Tündérországból és a Vadvilágból is.

Koncz Zsuzsa nem tagadta meg önmagát: dalai révén egy szebb, jobb, élhetőbb Magyarországért is énekelt. És a közönség hálásan követte őt ezen az úton: vele énekeltek, tapsoltak, nevettek és sírtak. Elhangzottak az örökzöld, halhatatlan slágerek éppúgy, mint Koncz Zsuzsa legkedvesebb József Attila verse: a Kertész leszek című költemény, sőt, a művésznő a pár éve tragikusan fiatalon elhunyt Bódi Lászlótól, a Republic együttes frontemberétől is elénekelt három szerzeményt.

Fotók: Szentgyörgyi Ákos

Koncz Zsuzsa nagyon jó formában volt, a csaknem kétórás koncertet önfeledten és boldogan énekelte végig, ami nem is csoda, hiszen – mint megemlítette – nagy öröm számára, hogy újra Európa legnagyobb zsinagógájának csodaszép falai között énekelhet.

A koncerten köszöntőt mondott Farkasházi Réka, az idei zsidó fesztivál háziasszonya, aki azt mondta: reméli, hogy a fesztivál soron következő rendezvényei hasonlóan hatalmas sikert aratnak. Farkasházi Réka több programot ajánlott figyelmünkbe: így a ma este 7 órakor a Bethlen utcai zsinagógában kezdődő koncertet, ahol az erdélyi és máramarosi zsidó népköltés kincseit hallgathatjuk meg Kányádi Sándor fordításában. Szerdán este nyolctól a Dohány utcai zsinagógában lép színpadra a Trio Midnight két nemzetközi hírű művésszel, Szakcsi Lakatos Bélával és Tony Lakatossal, akik Gábor S. Pál örökzöld slágereit hangolják újra. Ugyanitt lép föl csütörtökön este egy Gershwin-estre önöket Balázs János zongoraművész közreműködésével. Aki lemaradt volna a Budapesti Klezmer Band és a Budapest Bár csodálatos fellépéséről, az valamelyest kárpótolhatja az elképesztő zenei élményt, hiszen a Dohányban vasárnap este ismét összeölelkezik a zsidó zene és a cigány kultúra, mégpedig a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band közös föllépésében.  Még két izgalmas programra hívta föl a figyelmet: Malek Andrea és Jáger Bandi zenél jövő hétfőn este a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, míg a fesztivál záróeseményeként a legendás Révész Sándort és rock ‘n roll közlegényeit várjuk a Dohány zsinagógába jövő héten csütörtök este. A Zsidó Kulturális Fesztivál teljes programja ide kattintva tekinthető meg.

Koncz Zsuzsa hétfő esti koncertjén közreműködtek: Maróthy Zoltán (gitár, vokál), Lengyelfi Miklós (basszusgitár), Tiba Sándor (dobok), Závodi Gáborzenekarvezető (billentyűs, szövegíró, dalszerző), valamint Habók Tímea(fénytechnika) és Kiss Tibor (hangmérnök).

K.Zs.

HÍRFOLYAM #2017

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.