Mezei Márk: Utolsó szombat című könyvnek bemutatója

Programleírás

Így debütál egy igazi író! Mezei Márk elsőkönyves szerző Utolsó szombat című, a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent, pazar regényének bemutatója.

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében bemutatkozik az első könyves Mezei Márk, aki Utolsó szombat címmel egy felejthetetlen regényt tett le az asztalra. Az íróval a Bálint Házban találkozhatunk augusztus 28-án, délután öt órától.

 A Kalligam Kiadó gondozásában az idei ünnepi könyvhétre jelent meg Mezei Márk tollából az Utolsó szombat című regény, amely a Pozsonyi úti híres Láng Tékában hosszú ideig vezette az eladási sikerlistát. Megérdemelten. Mezei prózája ugyanis igazi, kiérlelt, elsőrangú próza. A regény cselekménye 1944. január 14-én játszódik Budapesten, főhőse a magyar fővárosban bújkáló Aron Rokeáh belzi rabbi, aki azon tépelődik, hogy a híveit a sorsukra hagyva kell elmenekülnie Palesztínába. A rabbi ugyanabban a házban tartózkodik egy Adler Magda nevű, kommunista zsidó nővel, akit – Aron Rokeához hasonlóan – szintén kétségek gyötörnek. Mit sem tudnak egymásról, a sors azonban egy pillanatra összehozza őket, Mezei Márk ugyanis az ő furcsa kettősükből építette föl ezt a pazar regényt, a kortárs magyar irodalom egyik csúcsteljesítményét.

Amint azt a szerző a KULTter.hu című internetes portálnak nyilatkozta: „Az élet egyik legfontosabb kérdésének tekintem annak a vizsgálatát, hogy hol húzódik meg a határ a túléléshez szükséges, ésszerű, még megmagyarázható és indokolható gyávaság és a védhetetlen árulás között. Hol végződik az egyik, és hol kezdődik a másik? Áron Rokeáh az adott történelmi pillanatban megmentette ugyan a saját életét, de veszni hagyta a közösségét. Természetesen abban az időben a „menni vagy maradni” kérdésére sem volt egységes válasz. Voltak olyan rebbék, akik az előbbit, és voltak olyanok, akik azt utóbbit javasolták. Eltérően ítélték meg a helyzetet. A személyes és persze ennek megfelelően akár vitatható véleményem azonban az, hogy Rokeáh nem akart pánikot kelteni a hívei között, ugyanis ha arra biztatta volna őket, hogy ők is meneküljenek, könnyen lehet, hogy a szavait követő felfordulásban maga sem tudta volna feltűnés nélkül elhagyni az országot”.

A Bálint Házban rendezendő kötetbemutatón ennél jóval többet is megtudhatnak a mű születésének körülményéről, de addig nem árt beszerezni egy kötetet, mert Mezei Márk egyúttal dedikál is. Legyenek ott!

Ingyenes program!

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.
Megosztás