NIGUN LEMEZBEMUTATÓ KONCERT • vendég a Kossuth-díjas Borbély Mihály

09.06. kedd / Rumbach S. utcai Zsinagóga

JEGYVÁSÁRLÁS

Rumbach S. utcai Zsinagóga Szeptember 6. kedd • 19:30

Nigun lemezbemutató koncert

vendég a Kossuth-díjas Borbély Mihály

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák

Live inem Sargfabrik, azaz Élőben a Koporsógyárból címmel jelent meg nemrég a Nigun új, számszerint ötödik lemeze. A neve ellenére el sem lehet képzelni élőbb és színesebb kulturális teret, mint a bécsi Sargfabrik. Az itt adott emlékezetes koncertet örökít meg a Cd, ami a zenekar elmúlt két évi munkájának teljes lenyomatát adja. A Zsidó Kulturális Fesztiválon ennek az albumnak az anyaga lesz hallható. Az este különlegessége, hogy a Kossuth-díjas kitűnő fúvós Borbély Mihály csatlakozik a Nigunhoz.

Egyik legsokoldalúbb multi-instrumentalistánk, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Az amerikai-magyar Eastern Boudary Quartettel három nagysikerű lemezük jelent meg.

Számtalan lemez felvételén közreműködött, idehaza, Európa szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában koncertezett, valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel, többek között pl.: Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (M. Brecker-D. Liebman-J. Lovano), Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky.

A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, s emellett olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. Conservatory of Birmingham, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England, Lamantin Jazz Tábor, Szombathelyi Bartók Szeminárium.

Fontosabb díjak:
Legjobb szólista – Karlovy Vary Jazzfesztivál (1988)
eMeRTON díj – Vujicsics, Hungarian World Music Orchestra (2000), Borbély Műhely (2004)
Artisjus előadóművészi díj (2002)
Az év magyar jazzlemeze – Borbély M. Quartet „Meselia Hill“ (2004)
Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2005)
Liszt-díj (2012)
Szabó Gábor-díj (2014)
Kossuth-díj (2014, a Vujicsics együttes tagjaként)

A Nigun európai jazz zenekarként egyedülállóan a közép-kelet európai zsidó zenét tartja eredőjének, amelyben a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern jazz egységgé olvad. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a Klez-jazz fejezi ki, milyen irányba is haladnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadi spontaneitás megvalósulása. Mindezt jól tükrözi Lebedik at the Budapest Jazz Club című, 2013-ban napvilágot látott koncert albumuk. A zenekar számos országban vendégszerepelt már Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia) valamint felléptek a tengerentúlon New Yorkban és Washingtonban.

Rendszeresen alkotnak közösen vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik, Etnofon Kiadó). 2007 júliusában a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics) vendégszereplésével léptek fel a Művészetek Palotájában, majd ugyanott a zenekar tagjai részt vettek John Zorn Cobra című darabjának első és azóta is egyetlen magyarországi előadásában a szerző irányításával. Darriau azóta számos alkalommal lépett színpadra a Nigunnal, ahogy Lukács Miklós cimbalmos is, aki a zenekar gyakori vendége. Rajtuk kívül felléptek még Don Byron, Frank London, Steven Bernstein, Bacsó Kristóf, Barcza Horváth József, Benkő Róbert és Szabó Dániel társaságában is.

A tagok:

Párniczky András – gitár

Bede Péter – szaxofon, tárogató

Ajtai Péter – bőgő

Baló István – dob

“A Nigun zenéje nem a balkáni és zsidó skálák vég nélküli ismételgetése, hanem a zsidó dallamok lelkének újra felfedezése a jazz nyelvén. A koncert óriási siker volt, két ráadást adtak, ezekben már, mint klezmer zenekar tartottak levezetést, megidézve a régi zsidó lakodalmak hangulatát és a táncok elsöprő lendületét.” 
 Koléner Anita, Jazzma, 2014

“A két világ szintéziséből létrejött anyag világosan érzékelteti a vonatkozási pontokat, ugyanakkor egyetemes érvénnyel szólal meg. Párniczky dallam fejlesztései, improvizációi egy saját hangját megtalált muzsikus nagy ívű megnyilatkozásai, amelyekhez szervesen illeszkednek Bede Péternek a jazz és a népzene kiejtésmódjában egyaránt otthonos rögtönzései.”

Túri Gábor, Fidelio, 2014

JEGYÉRTÉKESÍTÉS

A jegyek megvásárolhatók a www.zsidokulturalisfesztival.hu-n, és Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatán.

A Ticket Express jegyirodák elérhetősége:  www.tex.hu  | Telefonos ügyfélszolgálat: +36 30 505 0666

A Zsidó Kulturális Fesztivál jegyirodája a Dohány utcai zsinagóga főbejárata előtt, a Herzl téren vasárnaptól-csütörtökig 10:00 és 20:00, pénteken 10:00 és 16:30 között tart nyitva.

A Program helyszíne › Rumbach S. utcai Zsinagóga

Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11-13, 1074

A Zsinagóga bemutatása

RUMBACH S. UTCAI ZSINAGÓGA
A gyönyörű Rumbach zsinagóga 1869 és 1872 között épült közadakozásból, tervezője az osztrák Otto Wagner, aki a bécsi szecesszió vezető alakja volt. Az épület a második világháború óta romos, 1959 óta nem használják vallási célokra, 1979-ben a teteje is beszakadt. Az 1980-as években az Alba Regia Állami Építőipari Vállalat vásárolta meg a hitközségtől. Az 1990-es években állagmegőrző munkákat hajtottak végre rajta, a felújítást azonban nem fejezték be. Az Alba Regia 1992-ben csődbe ment, majd az Állami Vagyonügynökség tulajdonába került. 2006-ban kapta vissza a Budapesti Zsidó Hitközség.

Programajánló a mai napra