A ZSINAGÓGA HANGJAI

09.06. kedd / Szegedi Új Zsinagóga

Szegedi Új Zsinagóga Szeptember 6. kedd • 19:00

A zsinagóga hangjai

Europäischer Synagogalchor és Lux Erika zongoraművész koncertje

ZSIDÓ LITURGIKUS ZENE
EUROPÄISCHER SYNAGOGALCHOR
IZSÁK ANDOR KARNAGY, KÖZREMŰKÖDIK: LUX ERIKA – ZONGORA.

Program: Louis Lewandowski, Franz Schubert,Giochino Rossini, Salamon Sulzer, Giacomo Meyerbeer művei

Közreműködők: Lux Erika (zongora), Alexander Ivanov (orgona),Europäischer Synagogalchor, Izsák Andor (karnagy)

Rendező: MAZSIHISZ

Az Europäischer Synagogalchor utazásra invitálja a hallgatóságot Európa legnagyobb zsidó templomain keresztül. Bécs, Párizs, Budapest vagy Berlin zsinagógáiban nemcsak Lewandowski, Sulzer vagy Naumbourg művei hangzanak fel, hanem a romantikus muzsika számos klasszikusa, Schubertől, Rossinitől egészen Mayerbeer-ig, akik a héber imádságokat oly módon zenésítették meg, hogy azok később a zsidó istentiszteleti muzsika részévé is váltak, de a zsinagógákon kívül is megjelentek a zsinagógai hangzások énekre, kamaraegyüttesre, vagy szóló zongorára komponált szerzemények formájában. Az est szólistája Lux Erika, aki régen Magyarország egyik legünnepeltebb zongoraművésznője volt, majd zongoraprofesszor lett Hannoverben, nemzetközileg is elismert tolmácsolója e zenei stílusnak. Az est másik közreműködője az Europäischer Synagogalchor Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.
Az Europäischer Synagogalchor énekel Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója, a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.

MŰSOR

Szelényi: 1. zsoltár (Ásré hois…, részlet)
Kodály: Áldott legyen királyságának dicső neve mindörökké („Boruch Sém k’vaud…”)
Lewandowski: Ünnepi előjáték
Lewandowski: Mily szépek a sátraid Jákob („Má tovu oholecho Jákov”)
Lewandowski: Oltalmazz minket… („V’hogén báádénu…”)
Lewandowski: Rejts el szárnyaid árnyékában… („Uv’cél k’nofecho…”)
Lewandowski: 23. Zsoltár („Az Örökkévaló az én pásztorom…”)
Lewandowski: Héber rapszódia
Alkan: Zorcico (spanyol népi tánc)
Sulzer: Világ Ura… („Ádon olom…”)
Meyerbeer: Mikor megpihent (elhelyezkedett a frigyláda) így szólt Mózes… („U’vnucho jomár…”)
Schubert: 92. zsoltár, D. 953

SZÜNET

Ifj. J. Strauss-Dohnányi: Kincskeringő parafrázis
Rossini: Midőn elindult a frigyláda… / Váj’hi bin‘szoá
Henle: Mikor megpihent elhelyezkedett a frigyláda így szólt Mózes… („Uv’nucho jomár…”)
Rose: Magasztaltassék az élő Isten („Jigdál Elokhim cháj…”)
Heller: Scherzo
Moszkowski: In tempo di Minuetto
Moszkowski: Szikrák
Kodály: 114. genfi zsoltár
Naumbourg: 24. zsoltár (részlet, „Emeljétek fel fejeiteket kapuk! / Sz’u s’orim roséchem”)
Weill: Kiddus (Megszentelés)

A PROGRAM HELYSZÍNE › SZEGEDI ÚJ ZSINAGÓGA

Szeged, Jósika u. 10

A ZSINAGÓGA BEMUTATÁSA

SZEGEDI ÚJ ZSINAGÓGA
A Szeged belvárosában (Jósika u. 10.) található zsinagóga 1903-ban épült Baumhorn Lipót tervei és Löw Immánuel főrabbi szellemi útmutatásai alapján. A 113 éves műemléképület üzemeltetését és karbantartását végző Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért és a Szegedi Zsidó Hitközség közösen arra törekszik, hogy a templom a lehető legjobb állapotában maradhasson fenn az utókor számára, és mind vallási, mind idegenforgalmi és kulturális célokra használható legyen a következő generációknak is. Az eklektikus stílusú épület Szeged legnagyobb hangversenyterme, az áprilistól októberig tartó időszakban számos alkalommal biztosít helyszínt komolyzenei és könnyűzenei koncerteknek egyaránt. Fellépett már a zsinagógában többek között Varnus Xaver, Gregor József, a Budapest Klezmer Band, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Molnár Dixieland Band, Presser Gábor, Koncz Zsuzsa és Zorán is. A programok közül kiemelkedik az idén már tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, a hazai és nemzetközi zenei, képzőművészeti és irodalmi élet jeles képviselőivel (Bródy János, Zorán, Müller Péter Sziámi, a Molnár Dixieland Band, Szulák, Andrea, Lux Erika, Horgas Eszter, Onczay Csaba, Nógrádi Gergely, Fekete László, a Belgrádi Zsidó Kamarazenekar, Macskássy Izolda, Benedek István Gábor és még sokan mások).

A Szabadtéri Játékok időtartama alatt pedig vasárnap délelőttönként orgonabemutatót hallhatnak az ide látogatók.

A zsinagóga, mely népszerű célpontja a Szegedre látogató osztálykirándulóknak és turistacsoportoknak, egész évben látogatható egyéni látogatók és csoportok számára egyaránt, külföldi csoportoknak angol nyelven van lehetőség idegenvezetésre. Nyitva tartás: ápr. 1 – szept. 30.: 9-12 és 13-17 óra között, okt. 1 – márc. 31.: 9-14 óra között (szombaton és zsidó ünnepek alkalmával zárva), belépőjegy 2016. szeptember 1-től: felnőtteknek 600 Ft (10 fő felett: 400 Ft/fő), nyugdíjasoknak, diákoknak: 400 Ft (10 fő felett: 250 Ft/fő).

A zsinagóga a 2016. nyarán kezdődő (és 2017. tavaszán befejeződő) külső felújítás alatt is folyamatosan látogatható!

Rendezvényeinkről, nyitva tartásunkról naprakész tájékoztatást talál honlapunkon: www.szzsh.hu „ÚJ ZSINAGÓGA” menüpont és facebook oldalunkon: www.facebook.com/Zsinagoga.Szeged

Amennyiben szeretne a zsinagóga fennmaradásához hozzájárulni, kérjük SZJA 1%-ával támogassa alapítványunkat, adószámunk: 18451621-2-06.

szegzs

Programajánló 2016