Programleírás

Féner Tamás: Jákob létrája című kiállítása 

Ezt nem lehet kihagyni! Féner Tamás fotóművész Jákob létrája című kiállítását Parti Nagy Lajos költő nyitja meg a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, író nyitja meg a szintén Kossuth-díjas Féner Tamás fotóművész Jákob létrája című kiállítását a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

Az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Féner Tamás napjaink egyik legjelentősebb fotóművésze, akinek a munkásságát professzionális felkészültség, a témák maximális ismerete, elmélyült odafigyelés és empátia jellemzi. Nem hiányzik mondanivalója közül a szakralitás sem, hiszen eddig két nagyszerű tárlata is foglalkozott a zsidó vallással: az „…És meséld el fiadnak…” című kiállítás 1984-ben, majd 2017-ben a Jelképek erdején át című képsorozata.

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében megrendezett, Jákob létrája című tárlata ismét a zsidó vallás felé fordul. Új kompozícióin a Prédikátor könyvének egyik szakasza ismétlődik, amely így hangzik: „Így beláttam, hogy nincs jobb az ember számára, mint hogy örömét lelje munkájában, mert ez a sorsa. Mert ugyan ki juttathatja odáig, hogy lássa, mi lesz utána?” Féner Tamás „csendélet-történetei” a téma belső feszültségeire alapoznak, és olyan súlyos vallásfilozófiai kérdéseket vetnek föl, amelyek a zsidó képábrázolással kapcsolatosak: mi történik, ha a kimondhatatlan Név képpé lesz? Mi a jelentősége annak, ha maga a szöveg válik képpé, vagy a kép szöveggé?

Ingyenes program!

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.
Megosztás