Programleírás

Szefárd dalok: nők, zene, szenvedély a spanyol Musica Ficta (ES) előadásában. Mert az igazi zene nem ismer határokat.

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál keretében – először Magyarországon! – föllép a madridi Musica Ficta csoport, amelynek egyik tagja Spanyolország leghíresebb hárfaművésze. Különlegesen egzotikus előadásuk középpontjában a szefárd zsidó nők élete áll: dalokban elmesélve.

Ha van igazi unikum a zenében, akkor ez az: először hallhatjuk Magyarországon a madridi Musica Ficta csoportot, amely ezúttal kamaraverzióban mutatja be egzotikus és szenvedélyes spanyol zsidó dalrepertoárját. Ezek a zenék az ibériai zsidók 1492-es kiűzetése óta eltelt több mint ötszáz év során szájhagyomány útján öröklődtek a szefárd családokban, és ilyen módon még soha nem szólaltak meg magyar hangversenytermekben.

A Musica Ficta csoport a régizene előadásmódjának egyik legkiemelkedőbb spanyol felújítója. 1992-es megalapítása óta a világ számos országában koncerteztek a legjelentősebb nemzetközi fesztiválokon, Európán kívül fölléptek Észak- és Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, sőt Kínában és Japánban is. A Musica Ficta alapító karmestere Raúl Mallavibarrena, aki a 15-18. század közötti régizene nemzetközi hírű szakértője. Negyed évszázada alapította meg a Musica Ficta és az Ensemble Fontegara együtteseket, majd az Enchiriadis lemezkiadót. Mallavibarrena az együttesei élén ragyogó művészi élményeket produkál, elsöprő energiát, tökéletes tempót és dinamizmust ad az előadásoknak.

Az együttes szoprán énekese a varázslatosan bájos személyiségű Rocío De Frutos, akinek minden regiszteren rugalmas és homogén hangja érzelmesen fejezi ki a szefárd dalok elragadó szenvedélyét. Velük együtt föllép a Zsidó Kulturális Fesztiválon Spanyolország világhírű hárfaművésze, Manuel Vilas, aki a 12-17. századi historikus hárfa egyik legkiemelkedőbb nemzetközi mestere. Manuel Vilas rendszeren koncertezik a világ legfontosabb nemzetközi régizenei fesztiváljain, lemezfelvételeket készít, emellett nemzetközi mesterkurzusokat is tart. Az előadás a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 26-án, este 7 órától.

Közreműködnek: Rocío de Frutos – szoprán; Manuel Vilas – hárfa; Eva Jornet – furulyák, ének; María Elena Medina – fidul, ének; Raúl Mallavibarrena – ütős hangszerek, karmester.

A Zsidó Kulturális Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.
Megosztás