Balázs Fecó: a zene összeköt vallástól és politikától függetlenül

A Zsidó Kulturális Fesztiválon önálló koncertet ad a Korál együttes legendás alapító billentyűse, szövegírója és zeneszerzője, Balázs Fecó a Dohány utcai zsinagógában szeptember 8-án, vasárnap este 7 órától. A Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zenésszel arról beszélgettünk, hogy milyen műsorral készül.

Honnan jött az önálló est ötlete?

A tavalyi zsidó fesztiválon pár dalt már elénekeltem a Dohány utcai zsinagógában Malek Andi vendégeként, ahol nagyon jól éreztem magam, s persze remélem, hogy a közönségnek is tetszett az előadás. Voltaképpen éppen ez a 2018-as fellépés adta a lökést ahhoz, hogy elkezdjünk tárgyalni az idei önálló estről. Legnagyobb örömömre a fesztivál szervezői nyitottak voltak a koncertre, úgyhogy már javában készülök. Nagy megtiszteltetés nekem, hogy a világ egyik legszebb zsinagógájában idén önálló koncertet adhatok.

Milyen műsorra számíthatunk?

Sportnyelven szólva: aki ötven éve a pályán van, annak vannak kötelező gyakorlatai. Elő fokok adni tehát olyan kötelező dalokat, amelyeket joggal vár el tőlem a közönség. Időutazást tervezek ötven évvel ezelőttről visszafelé számolva napjainkig, s olyan élményeket szeretnék megidézni, amelyek közös kapcsolódási pontokat jelentenek köztem és az engem hallgató közönség között. Tavaly lezártam egy korszakot az életemben a Korál együttes negyvenedik születésnapjának megünneplésével, ami ötödik hó ötödikén volt a Budapest Sportarénában. A közönséget alkotó tizenhárom ezer „zsebkendős” ember közreműködésével emlékeztünk vissza negyven mögöttünk hagyott évre, és azt tervezem, hogy az ott elhangzott dalok jelentős része a zsinagógában is hallható lesz. Szóval nem kizárt, hogy megint „zsebkendős” hangulat lesz. Külön érdekességként hadd jegyezzem meg, hogy a koncerten fellép majd négy fúvós és további négy vokalista, úgyhogy nem leszünk kevesen a színpadon.

Új dal születik az előadásra?

Nem, az viszont újdonságot jelent, hogy elvállalta a felkérést Keresztes Ildikó, Gerendás Péter, Szűcs Antal Gábor. Tehát változatos koncertet tervezünk, és nem csak „sírós” dalokkal készülünk.

Tavaly említette egy beszélgetésünk során, hogy egészségügyi problémák miatt csak pár koncertet ad egy évben. Akkor jobbulást kívántam, most pedig azt kérdezem: megnyugodhatunk, jobban van?

Köszönöm a kérdését, az orvosaim szerint már garanciális állapotban vagyok, de azért én magam is mindent megteszek. Szóval vigyázok magamra, és ebben a zene is sokat segít! A zene, amely szintetizáló erő, azaz összeköti az embereket vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.