Illényi Katica és a Sárik Péter Trió: All in one!

A Zsidó Kulturális Fesztiválon All in one! Jazz, classic & klezmer címmel ad koncertet Illényi Katica Liszt- és Artisjus díjas hegedűművész a Sárik Péter Trióval szeptember 5-én, csütörtökön este 7 órától.

Illényi Katica a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb művésze: pályája elején különböző operettek és musicalek főszerepeit játszotta itthon és külföldön, de a klasszikus zene mellett az igényes könnyűzene olyan irányzataival is megismerkedett, mint a jazz, a swing és a világzene.  A Liszt- és Artisjus díjas hegedűművész, Magyarország Érdemes Művésze az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon nem csak hegedül, hanem énekel, sőt, bemutatja magas színvonalú tudását a thereminen, mivel ő a világon az egyetlen magyar előadó, aki ezen a misztikus hangszeren koncertezik is.

 További különlegesség a Dohány utcai zsinagóga közönsége számára, hogy Illényi Katica ezen az estén a Sárik Péter Trióval lép színpadra, amely az ország vezető jazz-zenekarainak egyike. A koncertről a művésznő azt mondta, hogy a trió tagjai (a zongorista Sárik Péter, a bőgős Fonay Tibor és a dobos Gálfi Attila) szerinte fantasztikus muzsikusok, akik sok átírást játszanak Bach, Bartók vagy Beethoven szerzeményeiből. A zsidó fesztiválon azonban elhangzanak majd klezmer átiratok is, egyszóval egy önálló klezmer blokkra számíthatunk a műsor keretében. Ha már jazz, akkor természetesen nem fog elmaradni az improvizáció sem, sőt, a koncert sokszínűségét jelzi, hogy még tangó dallamok is felcsendülnek majd.

 Megkérdeztük Illényi Katicától, hogy kikapcsolódásképpen mit szeret hallgatni, mire azt válaszolta: leginkább a dallamos jazzt szereti, ami időnként találkozik nála a klezmerrel. A műfajhoz való vonzódásának természetesen komoly múltja van, hiszen hat évig játszott a Budapest Klezmer Bandben. Az egyik legnagyobb kedvence Giora Feidman világhírű klarinétművész, sokszor hallgatta és hallgatja őt, s a játékából – mint mondta – a mai napig sok inspirációt kap.

 Mi pedig sok-sok élményt kapunk majd Illényi Katicától és a Sárik Péter Triótól, egyszóval mindenkit arra biztatunk: találkozzunk a Dohány utcai zsinagógában az All in one! Jazz, classic & klezmer című koncerten szeptember 5-én, csütörtökön este 7 órától!