Minden, ami klasszikus zene

A Zsidó Kulturális Fesztivál visszatérő vendégei jól tudják, hogy programjaink között minden évben szerepel klasszikus zene is, így az idén sem maradhat el. Sőt, örömmel közöljük, hogy most új kezdeményezésre vállalkozunk: először rendezünk olyan komolyzenei szalont, amely a szokásos kamarakoncerteknél sokkal közvetlenebb lehetőséget biztosít a klasszikus zenével és a zenészekkel való találkozásra. A helyszín az erzsébetvárosi Wesselényi17 (EröMűvház), az estek házigazdája Karasszon Eszter gordonkaművész és Bokor Gabriella lesznek.

Az első est vendége szeptember 2-án, hétfőn este Karasszon Dénes csellóművész, aki Barriére, Viotti, Gliére és Offenbach csellóduóiban működik közre. A második est vendége szeptember 3-án, kedden este Mali Emese zongoraművész, a műsorban Chopin, Rachmaninov, Debussy szóló- és kamaradarabjai hangzanak el.  A harmadik est vendége Farkas Mira hárfaművész, a műsoron Vivaldi, Bruch, Elgar, Saint-Saëns, Csajkovszkij, Liszt, Cassado művei szerepelnek. A szalonkoncerteken nem csak zenét hallgatunk, hanem sok-sok plusz információt a művekről, hiszen Karasszon Eszter nem csak zenél, de mesél is: a darabok történetébe, kulisszatitkaiba avatja be a hallgatókat.

Ugyancsak a Wesselényi17 Komolyzenei Szalonban lép föl a briliáns fiatal zongoraművész, Villányi Dániel szeptember 4-én, szerdán 18 órától. A művész számos nagy sikerű szóló-, nagyzenekari és kamarazenei fellépést tudhat maga mögött, s olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Kovács János és Vásáry Tamás. A muzsikálásán átsugárzó lelkület és szellemiség dimenziói messze túlmutatnak fiatal korán, interpretációi pedig minden pillanatban a klasszikus zene mélyről fakadó megértésének egyértelmű bizonyítékaival szolgálnak. Program: Beethoven: Hat bagatell, op.126; Mendelssohn: Variations Sérieuses, op. 54; Brahms: Hét fantázia, op.116.

A Wesselényi17 Komolyzenei Szalon ezt következő rendezvénye Almira Emiri zongoraművész szólókoncertje lesz szeptember 4-én, szerdán 19 órától. Az albán származású, 1982-ben született Almira Emiri korosztályának egyik legnagyobb tehetsége. 22 évesen megnyerte a Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraversenyt, majd 24 évesen első lett a Brahms Nemzetközi Zongoraversenyen is. A világ számos pontján koncertezett a Babameto Trióval, több éven keresztül a tiranai Operaház szólistája volt. Műsor: Boris Pigovat: Noktürn; Boris Pigovat: Vándorcsillagok (Sólem Aléhem regénye alapján); Ilan Rechtman: Flintstones variációk; Paolo Marzocchi: Moj e vogel si floriri (albán népdal); Liszt Ferenc: Legenda nr2; Boris Pigovat: Jerusalem; S. Gjoni/B. Pigovat: Lule Bore (albán népdal).

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon nem csak az erzsébetvárosi ERöMűvházban, de más helyszíneken is várják önöket komolyzenei programok. A Frankel Leó úti zsinagógában Banda Pál gordonkaművész ad szólóestet szeptember 4-én, este 7 órától. Banda Pál előadása a klasszikus zene kedvelői számára ritka élményt tartogat, hiszen olyan művészről van szó, aki a magyar kortárs zenészek között egyike Johann Sebastian Bach legjobb tolmácsolóinak. Bach hat csellószvitje közül a koncerten kettő (a C-dúr és a C-moll) hangzik el.

A Budapest Music Center (BMC) is várja önöket komolyzenei rendezvény szeptember 5-én , 19:30 órától. Tangó, Walzer és Klezmer. Tánc, tánc, tánc címmel fergeteges és formabontó programmal jelentkezik a nemzetközi hírű hegedűművész, Korcsolán Orsolya, aki ezúttal az Anima Musicae Kamarazenekarral lép színpadra. Programjuk a „tánc megdicsőülése” címet is viselhetné, hiszen minden elhangzó darab kavargó, olykor andalító vagy szenvedélyes, táncokat idéz meg három, egymással szögesen ellentétes zeneszerző fantáziájából. Az est karmestere Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikusok művésze, az Ambassad Orchester Wien állandó karmestere. Műsor: Csajkovszkij: Vonósszerenád; Jávori Ferenc: Klezmer Szvit; Piazzolla-Desyatnikov: Négy Évszak Buenos Airesben.